Felfüggesztette Göd momentumos polgármesterét az ellenzéki többségű képviselő-testület

  • narancs.hu
  • 2020. július 31.

Belpol

Az erről szóló indítványt megszavazta az ellene szövetkező helyi Fidesz, a DK, az LMP és a Jobbik. De az nem derült ki, miért szolgálja Göd érdekét a polgármester átmeneti felfüggesztése.

Két hétre felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét, Balogh Csabát – közölte pártja. A Momentum közlése szerint a testületi ülésen ismét napirendre vették, majd meg is szavazta a „Samsung-koalíció”, azaz a fideszes, a DK-s, az LMP-s és a jobbikos képviselők a kezdeményező beadványt.

A párt közleménye szerint a vita alatt a beadványt benyújtó képviselők, ahogy már a két héttel korábbi testületi ülésen, úgy most sem tudtak konkrét indokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy miért is szolgálja Göd érdekét a polgármester átmeneti felfüggesztése.

A döntés ellen Balogh Csaba bírósághoz fordul, mert úgy véli, mindez nem segítené, hanem nehezítené Göd mindennapi működésének biztosítását.

Balogh közlése szerint hétfőn juttatja el beadványát a bíróságnak, amire annak nyolc napon belül kell válaszolnia.

A hvg.hu-nak a polgármester úgy nyilatkozott, „Az indok annyi volt, hogy polgármesteri hatáskörben cselekedtem a vészhelyzet alatt, ezért a biztonság kedvéért felfüggesztenek, mert gyanús dolgok vannak. De ez valójában egyértelműen arról szól, hogy az LMP-s Fülöp Zoltánnak legyen meg az aláírási jogosultsága, és ő vezethesse a testületi ülést”.

Balogh Csaba arról is beszélt a lapnak, hogy az ülésen 25-30 civil volt jelen, akiknek csak ő adott szót. „Elmondták, hogy nem véletlenül szavaztak az összefogásra, és nem erre szavaztak, ami most történik, azt látják, hogy még az eddiginél is jobban kizárják őket a város működéséből.”

"A polgármesteri hatáskörömet teljes mértékben felfüggesztették, annyi jogosultságom lesz, mint bármelyik civilnek. A fizetésemet megkapom, de szeretném kivenni a szabadságomat, hogy később legalább azt ne kelljen kifizettetni, nem akarok ezzel visszaélni."

Balogh úgy látja, az ellene összefogó korábbi frakciótársai fel sem fogták, hogy ki lettek játszva, ő nem is miattuk aggódik, hanem a különleges gazdasági övezet miatt.

„A kormány minden gödinek beleköpött a levesébe"

Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármester szerint ez politikai bosszú, a kormány a képviselő-testületben uralkodó káoszra hivatkozik.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.