Felfüggesztette Göd momentumos polgármesterét az ellenzéki többségű képviselő-testület

  • narancs.hu
  • 2020. július 31.

Belpol

Az erről szóló indítványt megszavazta az ellene szövetkező helyi Fidesz, a DK, az LMP és a Jobbik. De az nem derült ki, miért szolgálja Göd érdekét a polgármester átmeneti felfüggesztése.

Két hétre felfüggesztették Göd momentumos polgármesterét, Balogh Csabát – közölte pártja. A Momentum közlése szerint a testületi ülésen ismét napirendre vették, majd meg is szavazta a „Samsung-koalíció”, azaz a fideszes, a DK-s, az LMP-s és a jobbikos képviselők a kezdeményező beadványt.

A párt közleménye szerint a vita alatt a beadványt benyújtó képviselők, ahogy már a két héttel korábbi testületi ülésen, úgy most sem tudtak konkrét indokkal szolgálni arra vonatkozóan, hogy miért is szolgálja Göd érdekét a polgármester átmeneti felfüggesztése.

A döntés ellen Balogh Csaba bírósághoz fordul, mert úgy véli, mindez nem segítené, hanem nehezítené Göd mindennapi működésének biztosítását.

Balogh közlése szerint hétfőn juttatja el beadványát a bíróságnak, amire annak nyolc napon belül kell válaszolnia.

A hvg.hu-nak a polgármester úgy nyilatkozott, „Az indok annyi volt, hogy polgármesteri hatáskörben cselekedtem a vészhelyzet alatt, ezért a biztonság kedvéért felfüggesztenek, mert gyanús dolgok vannak. De ez valójában egyértelműen arról szól, hogy az LMP-s Fülöp Zoltánnak legyen meg az aláírási jogosultsága, és ő vezethesse a testületi ülést”.

Balogh Csaba arról is beszélt a lapnak, hogy az ülésen 25-30 civil volt jelen, akiknek csak ő adott szót. „Elmondták, hogy nem véletlenül szavaztak az összefogásra, és nem erre szavaztak, ami most történik, azt látják, hogy még az eddiginél is jobban kizárják őket a város működéséből.”

"A polgármesteri hatáskörömet teljes mértékben felfüggesztették, annyi jogosultságom lesz, mint bármelyik civilnek. A fizetésemet megkapom, de szeretném kivenni a szabadságomat, hogy később legalább azt ne kelljen kifizettetni, nem akarok ezzel visszaélni."

Balogh úgy látja, az ellene összefogó korábbi frakciótársai fel sem fogták, hogy ki lettek játszva, ő nem is miattuk aggódik, hanem a különleges gazdasági övezet miatt.

„A kormány minden gödinek beleköpött a levesébe"

Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármester szerint ez politikai bosszú, a kormány a képviselő-testületben uralkodó káoszra hivatkozik.

Figyelmébe ajánljuk