HIV-vel élő kétgyermekes tanárnőről forgatott a DW

  • narancs.hu
  • 2021.12.01 17:10

Belpol

Egyesületet alapított, szeretné elérni, hogy minden kismamának járjon a HIV-teszt, mert így elkerülhető, hogy a baba is megfertőződjön.

42 éves, kétgyermekes HIV-vel élő tanárnőről szóló riportot tett közzé a Deutsche Welle szerdán, az AIDS világnapján.

A hétperces videófilm főszereplőjének, Évának a sziluettjét látjuk és a hangját halljuk. Volt egy kapcsolata, megbízott a férfiban, aki azonban megfertőzte. Ez úgy derült ki, hogy Éva egy idő után övsömört, gombabetegséget, herpeszt vett észre magát, hullott a haja, lefogyott, erőtlenné vált, végül agyvelőgyulladást állapítottak meg nála. Hiába kérte több orvostól is, hogy teszteljék HIV-re, ezt elutasították, mert egy heteroszexuális nőről senki sem gondolná, hogy fertőzött lehet. Végül háziorvosa utalta be a Szent László Kórházba 2016-ban, ahol tesztelték, és kiderült, hogy már az AIDS stádiumban jár, vagyis az immunrendszerét megtámadta a vírus.

A történet azért is tanulságos, mert a tanárnő az első gyermekét úgy szülte meg, hogy nem tudott a betegségéről. Előfordulhatott volna, hogy továbbadja a fertőzést a babának, de szerencsére ez nem történt meg. A gyógyszeres kezelés nyomán helyreállt az egészsége, tünetmentes. HIV-vel élni azonban így sem egyszerű. Amikor új párkapcsolata lett, Éva egy hónapig vívódott, elárulja-e a férfinak, hogy beteg. Elmondta, arra számítva, hogy véget is ér a viszonyuk, de nem így lett. Azóta már összeházasodtak, közös gyermekük született, aki szintén teljesen egészséges. Az iskolában, ahol tanít, ugyanilyen szerencsésen alakult, amikor elmondta, mivel küzd, mert az igazgató is megérti, segíti.

 

A DW riportjából azonban kiderül, nagyon sok HIV-fertőzöttet ér hátrányos megkülönböztetés, mert a környezetük semmit nem tud a HIV-ről, annál többet feltételez róla. Így – mint a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a riportban elmondja – jó néhány HIV-vel élő embert elbocsátottak az állásából. Akadt, akinek megtiltották, hogy együtt étkezzen a többiekkel, illetve arra kötelezték, hogy egész nap gumikesztyűben, maszkban dolgozzon. A TASZ segítségével jó néhány érintett pert nyert ilyen ügyekben.

Évát a második gyermeke születésekor a szülész hozta kellemetlen helyzetbe a tájékozatlanságával. A tanárnő arról beszél, a HIV nem válogat, nem melegeket keres, vagy rossz embereket, bűnösöket, hanem gazdatestet. A kezelés lehetőségei azonban sokkal jobbak, mint harminc évvel ezelőtt, még ha a betegség teljesen nem is gyógyítható.

 

 

 

 

A nő egyesületet alapított, amelyben egymást segítik a HIV-vel élő emberek. Céljuk, hogy ne haljanak meg AIDS miatt a fertőzöttek, minél többen menjenek el szűrésre, és minden várandós nőnek járjon a HIV-teszt, mert ha időben gyógyszeres kezelést kapnak, garantáltan egészséges kisbabájuk születik.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint 4400-an élnek HIV-vel, de több mint 10 ezren lehetnek, akik nem tudnak arról, hogy fertőzöttek. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.