HIV-vel élő kétgyermekes tanárnőről forgatott a DW

  • narancs.hu
  • 2021. december 1.

Belpol

Egyesületet alapított, szeretné elérni, hogy minden kismamának járjon a HIV-teszt, mert így elkerülhető, hogy a baba is megfertőződjön.

42 éves, kétgyermekes HIV-vel élő tanárnőről szóló riportot tett közzé a Deutsche Welle szerdán, az AIDS világnapján.

A hétperces videófilm főszereplőjének, Évának a sziluettjét látjuk és a hangját halljuk. Volt egy kapcsolata, megbízott a férfiban, aki azonban megfertőzte. Ez úgy derült ki, hogy Éva egy idő után övsömört, gombabetegséget, herpeszt vett észre magát, hullott a haja, lefogyott, erőtlenné vált, végül agyvelőgyulladást állapítottak meg nála. Hiába kérte több orvostól is, hogy teszteljék HIV-re, ezt elutasították, mert egy heteroszexuális nőről senki sem gondolná, hogy fertőzött lehet. Végül háziorvosa utalta be a Szent László Kórházba 2016-ban, ahol tesztelték, és kiderült, hogy már az AIDS stádiumban jár, vagyis az immunrendszerét megtámadta a vírus.

A történet azért is tanulságos, mert a tanárnő az első gyermekét úgy szülte meg, hogy nem tudott a betegségéről. Előfordulhatott volna, hogy továbbadja a fertőzést a babának, de szerencsére ez nem történt meg. A gyógyszeres kezelés nyomán helyreállt az egészsége, tünetmentes. HIV-vel élni azonban így sem egyszerű. Amikor új párkapcsolata lett, Éva egy hónapig vívódott, elárulja-e a férfinak, hogy beteg. Elmondta, arra számítva, hogy véget is ér a viszonyuk, de nem így lett. Azóta már összeházasodtak, közös gyermekük született, aki szintén teljesen egészséges. Az iskolában, ahol tanít, ugyanilyen szerencsésen alakult, amikor elmondta, mivel küzd, mert az igazgató is megérti, segíti.

 

A DW riportjából azonban kiderül, nagyon sok HIV-fertőzöttet ér hátrányos megkülönböztetés, mert a környezetük semmit nem tud a HIV-ről, annál többet feltételez róla. Így – mint a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a riportban elmondja – jó néhány HIV-vel élő embert elbocsátottak az állásából. Akadt, akinek megtiltották, hogy együtt étkezzen a többiekkel, illetve arra kötelezték, hogy egész nap gumikesztyűben, maszkban dolgozzon. A TASZ segítségével jó néhány érintett pert nyert ilyen ügyekben.

Évát a második gyermeke születésekor a szülész hozta kellemetlen helyzetbe a tájékozatlanságával. A tanárnő arról beszél, a HIV nem válogat, nem melegeket keres, vagy rossz embereket, bűnösöket, hanem gazdatestet. A kezelés lehetőségei azonban sokkal jobbak, mint harminc évvel ezelőtt, még ha a betegség teljesen nem is gyógyítható.

 

 

 

 

A nő egyesületet alapított, amelyben egymást segítik a HIV-vel élő emberek. Céljuk, hogy ne haljanak meg AIDS miatt a fertőzöttek, minél többen menjenek el szűrésre, és minden várandós nőnek járjon a HIV-teszt, mert ha időben gyógyszeres kezelést kapnak, garantáltan egészséges kisbabájuk születik.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint 4400-an élnek HIV-vel, de több mint 10 ezren lehetnek, akik nem tudnak arról, hogy fertőzöttek. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.