Íme Schadl György siófok-sóstói, vízparti nyaralója!

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Belpol

Emiatt próbálta félmillió forinttal lefizetni a kormányhivatal építésügyi szakügyintézőjét.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke nem csak Budapesten vásárolt be ingatlanokból. Természetesen a Balaton partját sem hagyhatta ki. 2020 júniusában került Schadl György és Schadl-Baranyai Helga nevére egy 344 négyzetméteres siófok-sóstói nyaralóingatlan; magánszemélytől vásárolták 90,5 millió forintért – derítette ki az rtl.hu. Az üdülőépületet 2020-21-ben átalakították, felújították, csakhogy nem az építési szabályoknak megfelelően; kissé nagyobbra sikeredett az épület a megengedettnél – ezt már a 444.hu írta meg a Schadl-ügy lehallgatási jegyzőkönyveire hivatkozva. Ezekből lehet kiolvasni azt is, hogy Schadl ezért megpróbálta félmillió forinttal lefizetni a Somogy Megyei Kormányhivatal egyik építésügyi szakintézőjét.

A házat egy építési vállalkozó alakította át és újította fel. A feltételezések szerint egy helyi végrehajtó beajánlott egy építésügyi szakintézőt a Somogy Megyei Kormányhivatalból, aki tud segíteni az ügy elrendezésében. Az építési vállalkozó találkozott is az ügyintézővel, aki azt javasolta: nyújtsák be a használatba vételi engedélyt, amit ő aztán elfogad, és az engedély valóságtartalmát utólagosan sem fogják már ellenőrizni. A feltételezett nyomozati iratok szerint megfelelő szögből készített fotókkal lehet megoldani, hogy ne kelljen betartani az építési szabályokat. Ugyanakkor az iratokban csak feltételes módban írnak arról, hogy a korrupció megtörtént-e.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy belső vizsgálatot folytatnak az ügyben, és az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntették. A siófoki ingatant novemberben zár alá vette az ügyészség.

A Narancs.hu megtalálta a kérdéses, zár alá vett Schadl-ingatlant. A siófoki Baross Gábor utcában áll, közel a sóstói vasútállomáshoz.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

A sóstói Baross Gábor utca azon a felén található, ahol a telkek közvetlenül vízpartiak. Schadlék telke is az utca keleti felének többi ingatlanjához hasonlóan igen keskeny ugyan, ám „cserébe” a Balatonig ér.

 
Schadl_nyaraló
Fotó: Narancs.hu
 

 

A közeli sóstói szabadstrand keleti végében kerítés zárja el a magáningatlanok Balaton-partját; tábla is jelzi, hogy onnantól magánterület a vízpart.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

A Schadl-nyaraló valóban vadonatúj, modern stílusban lett átalakítva, már a Google-térkép sem mutatja a régi képét.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

A 2021-es Google Maps felvételen éppen az építkezés zajlik, mely időközben – kívülről megítélhetően legalábbis – befejeződhetett, bár az udvaron még építési anyagok állnak, s néhány helyen kábelek lógnak a falból, kerítésből. Nem sokkal a beköltözés előtti állapotban vehették zár alá a hatóságok. Szomszédokkal nem tudtunk beszélni: közel s távol egy lélekkel sem találkoztunk, azon a részen kizárólag nyaralóingatlanok vannak.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.