Íme Schadl György siófok-sóstói, vízparti nyaralója!

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Belpol

Emiatt próbálta félmillió forinttal lefizetni a kormányhivatal építésügyi szakügyintézőjét.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke nem csak Budapesten vásárolt be ingatlanokból. Természetesen a Balaton partját sem hagyhatta ki. 2020 júniusában került Schadl György és Schadl-Baranyai Helga nevére egy 344 négyzetméteres siófok-sóstói nyaralóingatlan; magánszemélytől vásárolták 90,5 millió forintért – derítette ki az rtl.hu. Az üdülőépületet 2020-21-ben átalakították, felújították, csakhogy nem az építési szabályoknak megfelelően; kissé nagyobbra sikeredett az épület a megengedettnél – ezt már a 444.hu írta meg a Schadl-ügy lehallgatási jegyzőkönyveire hivatkozva. Ezekből lehet kiolvasni azt is, hogy Schadl ezért megpróbálta félmillió forinttal lefizetni a Somogy Megyei Kormányhivatal egyik építésügyi szakintézőjét.

A házat egy építési vállalkozó alakította át és újította fel. A feltételezések szerint egy helyi végrehajtó beajánlott egy építésügyi szakintézőt a Somogy Megyei Kormányhivatalból, aki tud segíteni az ügy elrendezésében. Az építési vállalkozó találkozott is az ügyintézővel, aki azt javasolta: nyújtsák be a használatba vételi engedélyt, amit ő aztán elfogad, és az engedély valóságtartalmát utólagosan sem fogják már ellenőrizni. A feltételezett nyomozati iratok szerint megfelelő szögből készített fotókkal lehet megoldani, hogy ne kelljen betartani az építési szabályokat. Ugyanakkor az iratokban csak feltételes módban írnak arról, hogy a korrupció megtörtént-e.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy belső vizsgálatot folytatnak az ügyben, és az érintett ügyintéző kormányzati szolgálati jogviszonyát megszüntették. A siófoki ingatant novemberben zár alá vette az ügyészség.

A Narancs.hu megtalálta a kérdéses, zár alá vett Schadl-ingatlant. A siófoki Baross Gábor utcában áll, közel a sóstói vasútállomáshoz.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

A sóstói Baross Gábor utca azon a felén található, ahol a telkek közvetlenül vízpartiak. Schadlék telke is az utca keleti felének többi ingatlanjához hasonlóan igen keskeny ugyan, ám „cserébe” a Balatonig ér.

 
Schadl_nyaraló
Fotó: Narancs.hu
 

 

A közeli sóstói szabadstrand keleti végében kerítés zárja el a magáningatlanok Balaton-partját; tábla is jelzi, hogy onnantól magánterület a vízpart.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

A Schadl-nyaraló valóban vadonatúj, modern stílusban lett átalakítva, már a Google-térkép sem mutatja a régi képét.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

A 2021-es Google Maps felvételen éppen az építkezés zajlik, mely időközben – kívülről megítélhetően legalábbis – befejeződhetett, bár az udvaron még építési anyagok állnak, s néhány helyen kábelek lógnak a falból, kerítésből. Nem sokkal a beköltözés előtti állapotban vehették zár alá a hatóságok. Szomszédokkal nem tudtunk beszélni: közel s távol egy lélekkel sem találkoztunk, azon a részen kizárólag nyaralóingatlanok vannak.

 
Fotó: Narancs.hu
 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!