Az Emmi szerint a pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban

  • narancs.hu
  • 2022. január 31.

Belpol

Jobban tudják, mint a szervezők... A PDSZ és a PSZ közlése szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a figyelmeztető sztrájkban.

Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban – közölte az előzetes adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn  közös sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy több mint 20 ezer pedagógus vett részt a mai figyelmeztető sztrájkon a szakszervezetek előzetes becslése szerint.

A tárca a közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn.

A minisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

A pedagógus szakszervezeti vezetők szerint hétfőn 10 óráig nem adott be fellebezést a kormány az elsőfokú bírósági döntés ellen, és mivel megvalósult a sztrájk, a másodfok ezzel nem fog foglalkozni. „Ahelyett, hogy megegyeztek volna velünk, inkább veszélyeztették a sztrájk megvalósítását, és fenyegették a résztvevőket.”

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk