Izületi bántalmaira hivatkozva kérte áthelyezését a botrány előtt a pedofíliával megvádolt pap

Belpol

A kiskunfélegyházi papról 2022 novemberben derült ki, hogy tizenéveseket rontott meg. A katolikus egyház még az abúzusok kiderülése előtt, májusban egy kisebb településre küldte, mert Gábor atya arra panaszkodott, hogy fájnak az izületei, túl sok a dolga, nem ismeri az internet világát.

R. Gábor volt kiskunfélegyházi papot négy fiatalkorúval végzett, 2019 és 2022 között történt szexuális cselekményekkel vádolják. A vádirat szerint közülük kettőt úgy rontott meg, hogy még nem töltötték be 14. életévüket. Nyolc év letöltendő fegyházbüntetést javasolt a vádhatóság azzal a mellékbüntetéssel, hogy egész életére eltiltják attól, hogy fiatalkorúakkal foglalkozhasson – erről számolt be a Pesti Srácok múlt pénteken, a NER-sztárpap Bese Gergő botrányának kirobbanásával egyidőben.

Az első ügy 2022 novemberében derült ki, ezért érdemel figyelmet Gábor atya 2022. májusi bejelentése, amikor a Kiskunfélegyházáról való távozását megelőző hosszú időn át tartó vívódásáról vallott a nyilvánosságnak. Gábor atya, a Sarlós Boldogasszony templom plébánosa ekkor jelentette be a fájdalmas búcsút, hogy máshol – egy kisebb községben – folytatja tevékenységét.

Az infoKiskunfélegyháza online lapnak adott nyilatkozatában elsősorban azzal indokolta döntését, hogy az utóbbi időben egyre komolyabbá váltak ízületi bántalmai. További magyarázatként jelölte meg, hogy belépett a hatvanadik életévébe, egyre nehezebben birkózik meg az olykor végtelennek tűnő feladatokkal, a feje felett elszaladt világ, és nem ért az internethez. „Szerencsére Kiskunfélegyháza nagyon vallásos hely, ebből kifolyólag rengeteg a munka, nem győzöm egyedül. Egy évig nem volt káplánunk, most pedig igaz, hogy van, de sajnos nagyon sokat betegeskedik, így megint csak egyedül maradtam a rengeteg tennivalóval. Igyekszem én helyt állni, de a mai világ már elszaladt a fejem felett. Az internethez és a pályázatok írásához nem igazán értek, ezért nagyon sok lehetőség kihasználatlanul marad” – mondta akkor.

Távozása ellenére is megnyugtatta híveit: a gyerekek, fiatalok iránti rokonszenve nem hanyatlott. „A gyerekeket is nagyon szeretem, szívesen foglalkozom a felnövekvő ifjúsággal, de ahhoz, hogy meg is mozgassam őket, nincs már energiám.” Gábor atya azt is elárulta, nehéz szívvel búcsúzik a félegyházi hívektől, de az érsek úr mellette állt döntésében, megbeszélték, van olyan pap az egyházmegyében, aki fiatalabb, energikusabb, akinek szívesen átadná a stafétát.

Fél évvel búcsúja után Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felfüggesztette Gábor atyát, majd a kivizsgálást követően egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek. A nyomozati anyagok azt igazolják, hogy az esetek többsége a kiskunfélegyházi plébánián történt, ahová különböző kedvességekkel, ajándékokkal csalta a fiúkat a plébános. Energiát és időt  fordított a fiatalokhoz való közeledésre, bekapcsolódott az egyházmegye ifjúsági közösségi életébe, különböző szabadidős csoportokat szervezett, hittant tanított. Ezeknek köszönhetően édesgette magához a fiatal tizenéves fiúkat, akik gyakori vendégek lettek a plébánián. Igyekezett hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő fiatalokat választani, akikre kevésbé figyelt oda a család, anyagilag is támogatta őket. A kiválasztott fiúkkal bizalmas viszonyba került, a közösségi médián napi kapcsolatot tartott velük, üzeneteken keresztül csalta őket személyes találkozókra, ahol a bizalmasabb érintéseket szexuális cselekmények követték.

Gábor atyát tavaly szeptemberben Ferenc pápa felmentette minden klerikusi kötelezettsége és joga alól, elbocsátotta papi állapotából. Áprilisban a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat ellene a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon. Másfél évet töltött eddig börtönben, kétszer próbált öngyilkosságot elkövetni.

(Címlapképünkön a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony templom. Forrás: a Sarlós Boldogasszony Főplébánia weboldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk