Karácsony Gergely: Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézy Dávidba

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 30.

Belpol

A főpolgármester a közgyűlés alakuló ülésén nem fog javaslatot tenni a főpolgármester-helyettes személyére.

A főpolgármester szerint Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézy Dávidba, csak őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek, számára ez azonban azt jelentené, hogy a Fidesz vesztes jelöltje veszi át a hatalmat Budapesten – derül ki Karácsony Gergely Telexnek adott interjújából.

A főpolgármester csütörtökön tárgyalt a Tisza Párt elnökével, de állítása szerint ez nem volt „különösebben sikeres” megbeszélés. Ezt megelőzően csak a nyár folyamán találkozott Karácsony Gergely és Magyar Péter. „A Tisza Párt egy olyan furcsa és számomra nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve:

„Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek.”

Karácsony szerint a csütörtöki találkozón „világos volt, hogy jelenleg nincs más, akit támogatnának, de jelölni, nyilvánosan felvállalni még őt sem hajlandó.” Pedig a főpolgármester szerint természetes lenne, hogy a Tisza Párt jelöljön főpolgármester-helyettest.

„Nem nagyon értem, a Tisza Pártban miért gondolják azt, hogy a választópolgárok bizalmát meg lehet szerezni azzal, hogy elhozzák a legtöbb mandátumot az ellenzéki oldalon, majd rájönnek, hogy »Jézus Mária, győztünk«, eldobnak kaszát, kapát, és beállnak a Fidesz vesztes főpolgármester-jelöltje mögé” – mondta Karácsony Gergely, majd megjegyezte, a Tisza pártnak van egy „mesterterve”, amit bár letagadnak, a főpolgármester tudni véli mi az: „Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost.”

„Ez a választói akarat megpuccsolása lenne, amit teljességgel elfogadhatatlannak tartok. Éppen ezért olyan nem lehet, hogy Vitézy Dávid legyen az egyedüli főpolgármester-helyettes” – jelentette ki a főpolgármester, aki ezt elkerülendő, javaslatot tett a pártoknak, hogy Kiss Ambrus maradjon általános, Vitézy pedig legyen városfejlesztési helyettes. Igaz, Karácsony szerint ez nem fog működni.

Mint elmondta, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén nem fog javaslatot tenni a főpolgármester-helyettes személyére.

„Csináljuk tovább a munkánkat. Megvárom, amíg a munkaterápia egy kicsit jobb belátásra bírja a pártokat, és esetleg rájönnek arra, hogy itt van egy város, amiért felelősséggel tartoznak. Ha meg nem, akkor a főispán fog rám küldeni valakit főpolgármester-helyettesnek. Ha ez a közgyűlési frakciók szerint így oké, akkor majd a főispán embere kap egy irodát a negyedik emeleten, hozzá egy kávéfőzőt, viszont semmilyen jogkört” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester arról is beszélt, bármiben fogadna, hogy nem fog feloszlani a közgyűlés, mivel senkinek nem állna érdekében egy időközi választás. Az olimpiáról szólva elmondta, korábban is támogatta az olimpiát, ami számára egy „eszköz, hogy fejlesszük a várost és visszakapjuk a fővárostól einstandolt pénzeket.” Karácsony Gergely hozzátette: „Csak akkor lesz olimpia, ha a budapestiek többsége támogatja.” Igaz, a Fővárosi Választási Bizottság éppen pénteken utasította el az erről szóló népszavazási kezdeményezést. A főpolgármester szerint konkrét kérdést „az olimpiai pályázat feltételét jelentő főváros és kormány megállapodása után lehetne megfogalmazni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátott dunavecsei iskolaigazgató: „Most mondjad, te kis köcsög! Büdös kölke! Eltakarítalak zárt intézetbe!”

Többek között ezt üvöltözve fenyegette az irodájába vitt kiskorú gyermeket a Dunavecséről elbocsátott iskolaigazgató, akinek a bántalmazását a párnázott ajtón át is hallani lehetett. A rendőrség az elmúlt héten újabb tanúkat, gyerekeket, pedagógusokat hallgatott meg. Az igazgató elbocsátása után az iskolába visszatért az a három kisdiák, akik az intézményvezetőtől tartva nem merte elkezdeni a tanévet.