Kirúgják a magyart, vietnámi dolgozót vesznek fel a helyére Salgótarjánban

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Belpol

Hiába kapott több milliárdos állami támogatást a dél-koreai Bumchun akkumulátorgyár.

Nem kevesebb, mint 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből – tudta meg a 24.hu. Ezek a munkások betanított jellegű munkát végeztek, és munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. Ezzel egyidőben a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be.

Berki Sándor, a Párbeszéd–Zöldek országgyűlési képviselője a helyszínen a dolgozóktól megtudta, hogy a leépítésekben kisebb számban a cég saját alkalmazottai is érintettek voltak. A hírek alapján január elején megint érkezett 30 vietnámi vendégmunkás, miközben az üzemben újabb, nagyjából ötvenfős létszámleépítést lengettek be.

A Bumchun eközben egy helyi civil telefonszámát adta meg értesítési elérhetőségként, akinek semmi köze a gyárhoz.

A vállalat a kormánytól 2,65 milliárd forint támogatást kapott, miután 200 munkahely megteremtését vállalták. Szijjártó Péter pezsgőbontás kíséretében büszkélkedett el a hírrel. A Bumchun a nemrég módosított vendégmunkástörvénynek sem felel meg, aminek értelmében csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, ahány betöltetlen álláshely van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.