Kitüntette Semjént, azután kért több ezer hektár vadászterületet

  • narancs.hu
  • 2019. április 1.

Belpol

A Safari club elnöke Gemencből kanyarítana ki egy darabot.

Tagtársai szerint a Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István, aki korábban azzal került be a hírekbe, hogy az I. kerületben lévő 165 négyzetméteres önkormányzati bérlakásáért 64 ezer forintot fizet havonta.

A Halmágyi-Takács által elnökölt egyesület vezetőségi tagjai lemondásra és kilépésre szólították fel az elnököt, aki egyes vélemények szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fűződő jó kapcsolatára támaszkodhatott a magánakció során.

A Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesület tagsága tavaly év végén tudta meg, hogy elnökük Halmágyi-Takács István a nevükben, de a megkérdezésük nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenci Erdő- és Vadgazdaság (Gemenc) Zrt-től. Az Átlátszó információi szerint az elnök a 12 ezer hektáron gazdálkodó Hajósi Erdészet területét kérte volna, amelyen található egy értékes vadászház is. Ez persze kiverte a biztosítékot a Gemenc Zrt.-nél, de az Agrárminisztériumban sem talált támogatásra.

De Halmágyi-Takács István nem adta fel és ezután egy újonnan alapított vadásztársaság, A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesület nevében adott be új igénylést vadászterületre a Gemenc Zrt.-hez, de akkor már „csak” mintegy 4 ezer hektárra.

A Safari Club szervezési alelnöke, Lakatos Pál felháborítónak tartja, hogy az egyesület elnöke a közgyűlés felhatalmazása nélkül lépett. De hamarosan elválnak útjaik, mert április 6-án új elnököt és elnökséget választanak, és Halmágyi-Takács István nem indul az elnöki posztért.

Boldizsár Balázs az egyesület külkapcsolatokért felelős alelnöke azt is elmondta a lapnak, hogy az egyesület tiszteletbeli elnöke, és elnökségének többsége Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkártól és a Gemenc Zrt. vezérigazgatójától kért tájékoztatást az ügyben és egyúttal jelezték, hogy az egyesület elnöke nem rendelkezik a tárgyban felhatalmazással az egyesülettől. Boldizsár azt is megjegyezte, hogy az egyesület nem rendelkezik a vadászterület-bérléshez szükséges anyagiakkal (területbérleti díj, vadkár kifizetése).

Halmágyi-Takácsot az elnöki tisztségről történő azonnali lemondásra és az egyesületből történő kilépésre szólították fel, de az elnök elutasította azt.” Arra hivatkozva, hogyha megtenné, azzal elismerné a felelősségét.

Halmágyi-Takácsnak Istvánnak Safari Club Egyesület honlapján megtalálható képek szerint futja a vadászatokra, bár nem egyszer nagy felháborodást kelt fotóival a vadászetika megsértése miatt.

Halmágyi-Takács István az Átlátszó megkeresésére tagadta, hogy a Safari Club Egyesület nevében vadászterület-igénylést nyújtott be, azt pedig, hogy A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaságnak igényelt-e területet nem árulta el.

A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesületet idén január 4-én jegyeztek be a Veszprém megyei Lovasra, – a civil szervezetek bírósági nyilvántartása szerint – Halmágyi-Takács István az elnöke. A vadásztársaság címén található Halmágyi-Takács István könyvvizsgáló cégének, az Agreement Kft.-nek az egyik fióktelepe is.

Halmágyi-Takács Istvánról még annyi tudható, hogy korábban személyesen tüntette ki Semjén Zsoltot, aki ekkor Safari Club  az egyesület tiszteletbeli tagja lett.

Figyelmébe ajánljuk