Koronavírus: több mint hatezer haláleset megelőzhető lett volna a negyedik és az ötödik hullámban

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 23.

Belpol

Amennyiben az elhunytak emlékeztető oltással együtt be lettek volna oltva. 

6097 haláleset megelőzhető lett volna a koronavírus-járvány tavaly őszi negyedik (delta) és az ötödik (omikron) hullám januári felfutó szakaszában, ha az elhunyt oltatlan fertőzöttek teljesen, emlékeztető oltással együtt be lettek volna olva – írja a Portfolio egy tanulmány alapján, amely több mint 365 ezer regisztrált fertőzött adatait vizsgálta. 

A szerzők szerint a teljes oltottság a delta-hullámban 90-95 százalékkal, az omikronban 80 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. A két hullám idején vizsgált 365 ezer beteg közül 8089 fő hunyt el, túlnyomó részük a tanulmány szerint megmenthető lett volna. De a teljes oltottság sem jelent 100 százalékos védelmet, az elhunytak közül 1251 fő teljesen beoltott, 6838 viszont oltatlan volt. 

A tanulmány szerint a delta-hullámban tizenhatszor nagyobb valószínűséggel betegedtek meg a 18-69 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak, és harminckétszer nagyobb eséllyel hunytak el a 18-79 éves oltatlanok, mint a teljesen oltottak. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk