Nyáry Krisztián: A szovjet meteorológiai szolgálat igazgatóját börtönbe zárták az időjárás-előrejelzések miatt 1934-ben

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 23.

Belpol

1937-ben ki is végezték. 

„Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig. Sőt, később sem: aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel. Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról” – írja Nyáry Krisztián a Facebookon. 

Az író bejegyze szerint Wangenheimet 1937. november 7-én, a Nagy Októberi Forradalom 20. évfordulóján  1115 másik rabbal együtt kivégezték. „Hivatalosan egy nacionalista összeesküvésben való részvétellel vádolták őket. Valójában egyszerűen kellett a hely az újabb raboknak” – fogalmaz. 

Hétfőn derült ki, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét, miután a meteorológusok esőt vártak augusztus 20-ára, ami miatt lefújták az ünnepi műsort – a vihar viszont nem jött. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk