Magyar Péter: Sokaknak vállalhatatlan az oligarcharendszer

  • narancs.hu
  • 2024. február 23.

Belpol

Szerinte a jobboldali többségnek az sem tetszik, hogy „közpénzből finanszírozott Megafon-szerű képződmények működnek”.

„A Fideszben eddig alapszabály volt, hogy botrány idején nem váltunk le embereket, főleg nem akkor, ha sokan követelik. Majd később, mondjuk fél év múlva, amikor elült a vihar” – mondta Magyar Péter a Magyar Hangnak adott interjújában, amit a 444.hu szemlézett.

A kegyelmi ügybe belebukott, a közéletből távozott volt igazságügyi miniszter, Varga Judit exférje arról beszélt, ha a mostani „kiállása” évekkel ezelőtt történik, szerinte hárman rögtön mellé álltak volna, de „a mostanra kiépült rendszer ezt már nem engedi meg”. Nagy leleplező információkat egyébként ezúttal sem adott ki magából, az interjút pedig rögtön azzal kezdte: „Nem célom a magát még mindig polgári jobboldalként aposztrofáló politikai tömböt lejáratni, a kiállásommal sokkal inkább a figyelemfelhívás a célom, hogy ez így nem mehet tovább”.

Állítása szerint már korábban is „kritizálta befelé” az egyetemek alapítványba szervezését, a „propagandát” és az „állandó félelemkeltést”, mert „az embernek, ha valódi polgári neveltetést kapott, az ilyen eszközök egy bizonyos szint felett vállalhatatlanok”. Azért azt is megjegyezte, hogy „a jelenlegi status quo nemcsak a Fidesz, de Gyurcsány érdeke is, egymást tartják fenn”.

Mint mondta, látja, hogy körülötte sokan félnek, és hogy némelyek azt hiszik, a fellépése „csak egy lufi, a Rogán-művek machinációja”. Ezen a ponton beszélt arról is, hogy látott „olyan belső reprezentatív felmérést, amit még nem hoztak ki”, és ami

„azt mérte, hányan hallottak erről az ügyről, mi a visszhangja. Hetven százalék körüli többség mondta azt, hogy Rogánnak mennie kell”.

Úgy gondolja, „lehet ezt csinálni még egy ideig, de egyszer mindenkinél be fog telni a pohár, és úgy tűnik, közel vagyunk ehhez”. Szerinte ugyanis „a jobboldali többségnek sem tetszik, hogy közpénzből finanszírozott Megafon-szerű képződmények működnek, és alpári stílusban lesújtanak bárkire, aki értelmes politikai vitát akar folytatni”. Hozzátette, „ez se nem keresztény, se nem konzervatív, se nem polgári”.

Az interjúban azt is elmondta, hogy „sokaknak vállalhatatlan az oligarcharendszer, az, hogy néhány kézben fut össze minden szál”, majd miután az interjú készítője visszakérdezett, hogy a miniszterelnökre gondol-e, Magyar Péter azt válaszolta:

„Orbán Viktor kezében biztosan összefut minden fontos politikai döntés, de úgy látom, a gazdasági, pénzügyi döntéseket más érdekcsoportok mozgatják.”

Mint kifejtette, „a demokráciának nem tesz jót, ha bizonyos klikkek irányítják a jogalkotást, titkos kormányhatározatokat lobbiznak ki saját pénzügyi érdekükben.” A kérdésre, hogy politikai pályát tervez-e, jobboldali pártot alapítana-e, azt mondta, ha el is indítana valamit, „az ideológiától független lenne”, mert „2024-ben már fölösleges beskatulyázni embereket, mozgalmakat ideológiák mentén”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk