Varga Judit is lemondott

  • narancs.hu
  • 2024. február 10.

Belpol

Visszavonul a közélettől. Lemond képviselői mandátumáról, a Fidesz EP-listáját sem fogja vezetni. 

„Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is. Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – írta közösségi oldalán Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter. 

Mint ismert, óriási felháborodást keltett a napokban, hogy kiderült: Novák Katalin államfő elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit korábban három év négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek, amiért a pedofil igazgató bűntársaként megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseket. 

Ugyanakkor az igazgató bűnsegédjének kegyelméhez pedig Varga Judit jóváhagyása is kellett, ő azonban egészen mostanáig szólalt meg az ügyben. Szombaton közvetlenül azután, hogy az államfő lemondott, ő is bejelentette lemondását. 

Sejteni lehetett, hogy Vargára nézve az ügy kellemetlen lesz, és minimum a Fidesz EP-listáját nem fogja vezetni, ugyanis ennek bejelentését halogatta a párt

Varga Juditot 2019-ben nevezték ki igazságügy miniszternek, de a mostani, poitikai karrierjének végét jelentő kegyelmi ügy nem az egyetlen botrány volt, ami megrengette pozícióját. 2021-ben derült ki, hogy Varga Judit korábbi férjével, Magyar Péterrel 200 millió forintért vett budai lakásokat és egy garázst, viszont a vételár 8 millió forint értékű foglalóját fizették ki önerőből, a maradék 192 millió forintot bankhitelből fedezték. Szintén ebben az évben látott napvilágot, hogy Vargáék tízmillió forintos csok-támogatást vettek igénybe a Balatonhenyén található nyaralójuk felújítása céljából, miközben a jogszabály ezt tiltja, nyaralóra ilyen támogatást nem lehet felvenni. 

Varga Juditra szintén 2021-ben kirobbant megfigyelési botrány (Pegasus-ügy) sem égett rá annyira, hogy lemondjon igazságügyi miniszteri posztjáról: mint ismert, egy izraeli kémprogram segítségével a kormány politikai ellenfeleit, újságírókat, ellenzéki politikusokat figyeltek meg, a megfigyelésekhez pedig kellett a miniszter jóváhagyása. Varga erről azt mondta, nem ő, hanem akkori helyettese, Völner Pál írja alá a megfigyelési kérelmeket. 

Ha már Völner Pál: az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányába, a Schadl-ügybe belebukott államtitkár peres eljárása során kezdeményezték Varga Judit tanúkénti kihallgatását. Völner ügyvédje, Papp Gábor azt mondta, Varga kihallgatása elkerülhetetlen. Mint ismert, a vád szerint Völner három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt a végrehajtók elnökétől, Schadl Györgytől, 83 millió forintot. Az ügyészség szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!