Varga Judit is lemondott

  • narancs.hu
  • 2024. február 10.

Belpol

Visszavonul a közélettől. Lemond képviselői mandátumáról, a Fidesz EP-listáját sem fogja vezetni. 

„Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is. Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam. Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – írta közösségi oldalán Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter. 

Mint ismert, óriási felháborodást keltett a napokban, hogy kiderült: Novák Katalin államfő elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit korábban három év négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek, amiért a pedofil igazgató bűntársaként megpróbálta rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentéseket. 

Ugyanakkor az igazgató bűnsegédjének kegyelméhez pedig Varga Judit jóváhagyása is kellett, ő azonban egészen mostanáig szólalt meg az ügyben. Szombaton közvetlenül azután, hogy az államfő lemondott, ő is bejelentette lemondását. 

Sejteni lehetett, hogy Vargára nézve az ügy kellemetlen lesz, és minimum a Fidesz EP-listáját nem fogja vezetni, ugyanis ennek bejelentését halogatta a párt

Varga Juditot 2019-ben nevezték ki igazságügy miniszternek, de a mostani, poitikai karrierjének végét jelentő kegyelmi ügy nem az egyetlen botrány volt, ami megrengette pozícióját. 2021-ben derült ki, hogy Varga Judit korábbi férjével, Magyar Péterrel 200 millió forintért vett budai lakásokat és egy garázst, viszont a vételár 8 millió forint értékű foglalóját fizették ki önerőből, a maradék 192 millió forintot bankhitelből fedezték. Szintén ebben az évben látott napvilágot, hogy Vargáék tízmillió forintos csok-támogatást vettek igénybe a Balatonhenyén található nyaralójuk felújítása céljából, miközben a jogszabály ezt tiltja, nyaralóra ilyen támogatást nem lehet felvenni. 

Varga Juditra szintén 2021-ben kirobbant megfigyelési botrány (Pegasus-ügy) sem égett rá annyira, hogy lemondjon igazságügyi miniszteri posztjáról: mint ismert, egy izraeli kémprogram segítségével a kormány politikai ellenfeleit, újságírókat, ellenzéki politikusokat figyeltek meg, a megfigyelésekhez pedig kellett a miniszter jóváhagyása. Varga erről azt mondta, nem ő, hanem akkori helyettese, Völner Pál írja alá a megfigyelési kérelmeket. 

Ha már Völner Pál: az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós botrányába, a Schadl-ügybe belebukott államtitkár peres eljárása során kezdeményezték Varga Judit tanúkénti kihallgatását. Völner ügyvédje, Papp Gábor azt mondta, Varga kihallgatása elkerülhetetlen. Mint ismert, a vád szerint Völner három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt a végrehajtók elnökétől, Schadl Györgytől, 83 millió forintot. Az ügyészség szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk