24.hu: Várhatóan május előtt nem nyithatnak ki a hazai éttermek és szállodák

  • narancs.hu
  • 2021.01.19 15:36

Belpol

Nagyon nehéz idők jöhetnek.

Úgy tűnik, még jó darabig zárva maradnak a magyar szállodák és éttermek – derül ki egy, a 24.hu-hoz eljuttatott levélből, amelyet Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke írt a szektor képviselőinek.

Flesch a kormányzati kommunikációra és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása nyomán arról ír a vendéglátósoknak, hogy pünkösdig valószínűleg fennmaradnak a jelenlegi járványügyi szigorítások.

Frissítés (18:27): Néhány órával a hír megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, amelyben azt írják, "alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek Magyarországon. A kormány nem hozott ilyen döntést."

Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz

- állítja a MSZÉSZ elnöke, aki Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának is levelet írt a következő kérésekkel:

- a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,

- legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,

- a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,

- a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,

- az építményadót töröljék el erre az évre,

- a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig

Neked ajánljuk