24.hu: Várhatóan május előtt nem nyithatnak ki a hazai éttermek és szállodák

  • narancs.hu
  • 2021.01.19 15:36

Belpol

Nagyon nehéz idők jöhetnek.

Úgy tűnik, még jó darabig zárva maradnak a magyar szállodák és éttermek – derül ki egy, a 24.hu-hoz eljuttatott levélből, amelyet Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke írt a szektor képviselőinek.

Flesch a kormányzati kommunikációra és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása nyomán arról ír a vendéglátósoknak, hogy pünkösdig valószínűleg fennmaradnak a jelenlegi járványügyi szigorítások.

Frissítés (18:27): Néhány órával a hír megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, amelyben azt írják, "alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek Magyarországon. A kormány nem hozott ilyen döntést."

Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz

- állítja a MSZÉSZ elnöke, aki Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának is levelet írt a következő kérésekkel:

- a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,

- legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,

- a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,

- a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,

- az építményadót töröljék el erre az évre,

- a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.