A 89 év felettiekkel kezdik az idősek beoltását

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 19.

Katasztrófa

Otthonukban vagy a háziorvosi rendelőben kaphatják meg az oltást. 

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján beszélt a koronavírus elleni oltásról, ahol azt mondta, az "oltási munkacsoport" folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat és felkészült a tömeges oltásokra is. 

Ismertette, hogy eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643 már a másodikat is megkapta, megjegyezve, hogy "döntő többségük" egészségügyi dolgozó.

Azt mondta, az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, zajlanak az oltások az idősotthonokban, ahol 90 intézményben 10 003 embert oltottak be eddig. Itt még nem végeztek, mivel 1900 bentlakásos intézményben kell oltaniuk, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra.  

A harmadik körben a 60 évesnél idősebbek következnek; először a 89 év felettiek, akik a háziorvosi rendelőben vagy az otthonukban, a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást.

Hozzátette: a krónikus betegekkel kezdik, majd azok is megkapják, akiknek nincs ismert alapbetegségük. Mint mondta, a háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Hogy ez mikor történhet meg, az a vakcinabeérkezésektől függ.  

Elmondta azt is, hogy megkezdődött a rend- és honvédelmi dolgozók igényfelmérése az oltásra. Külön csoportba sorolják a közigazgatásban az ügyfélszolgálati munkát végzőket, valamint a kritikus infrastruktúrákban dolgozókat, majd elérnek a 60 év feletti krónikus betegekhez és az egészségesekhez - mondta.  

György István azt mondta, csak a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást, és bár lassabban halad az oltás, mint szeretnék, de modellezték, hogy akár egymillió embert is be tudnak oltani két nap alatt. Azt mondta, növelni tudják az oltóközpontok számát, első körben a kórházakét 102-re, de 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4401 háziorvosi rendelőt is be tudnak vonni. Arra is van terv, hogy szükség esetén a szavazóköri helyiségekkel bővítsék a helyszínek körét.

Több verziót is kidolgoztak az oltásokra attól függően, hogy mennyi vakcina érkezik Magyarországra, az ütemezett és a tömeges oltással is számolnak. Ha nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, akkor az ütemezett oltás mellett egy tömeges oltási hétvégét is tudnak szervezni - mondta az államtitkár.

A hétvégén tartottak egy pilot programot, Békássy Szabolcs, az Országos Háziorvosi Kollégium vezetőjével egyeztetve Dunavarsányban letesztelték a háziorvosi rendelők oltási kapacitását, 120 családorvost oltottak be szervezetten és eredményesen. Ebből is látszik, hogy a háziorvosi praxisok is alkalmasak az oltási folyamatra - jelentette ki az államtitkár.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a második hullám továbbra is lefelé menő szakaszban van. 

Azt is mondta, hogy bármelyik nemzeti hatóság vagy az Európai Gyógyszerügynökség csak akkor engedélyez egy vakcinát, ha arról bebizonyosodik, hogy hatásos és biztonságos. Lényegesen nagyobb az "egészségérték", amit az oltás beadásával el lehet érni, mint a be nem adás kockázata - közölte.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.