Már oktatáskutató intézete is lesz a kormány kedvenc kollégiumának

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.12.07 17:11

Belpol

Az MCC Közép-Európa legmeghatározóbb oktatáskutató intézményét akarja létrehozni. 

Tanuláskutató intézetet hozott létre a Matthias Corvinus Collegium (MCC) – jelentette be Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, az MCC kuratóriumának elnöke az intézet megalakulása alkalmából tartott tanácskozáson kedden Budapesten az MTI beszámolója szerint.

Orbán Balázs azt mondta,

céljuk, hogy az oktatásban egész Közép-Európában az MCC legyen a legmeghatározóbb kutatóközpont.

Azt is mondta, hogy reményei szerint az MCC-ben olyan tudást halmoznak fel a következő időszakban, amelynek eredményeként Magyarország tudásalapú országgá képes válni, és hogy a 21. században a magyarság számára kulcskérdés, mit, hogyan tanítanak az ifjúságnak és kik adják át ezt a tudást. Miként lesznek a felnövekvő nemzedékek egyszerre patrióta magyarok és világpolgárok, hogyan alkalmazkodnak a változó világhoz.

Az oktatás szerinte stratégiai kérdés, mivel egy döntés hosszú évtizedekre meghatározza a terület minőségét, és arról is beszélt, hogy szerinte mostanra már sokan a korábban példaként emlegetett finn oktatási modell "kifulladásáról" beszélnek, mert a 15 éves tanulók alkalmazott matematikai műveltségét, alkalmazott természettudományi műveltségét és szövegértését vizsgáló PISA-felméréseken nem olyan jól teljesítenek. 

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne jó irányba induljon el, ebben kíván a magyar közoktatás és felsőoktatás segítségére lenni az MCC – mondta. 

Az új intézet vezetője Setényi János oktatáskutató lett, aki korábban a Mandinernek arról beszélt, hogy a magyar diákok PISA-felmérésen való rossz szereplése miatt felesleges az önmarcangolás, mert a PISA-felmérés amúgy is komoly problémákkal küzd; egy interjúban ugyanakkor nemrég részben kritizálta a kormány által véghezvitt centralizációt. 

Setényi most arról beszélt, hogy eljött az ideje a legkorszerűbb oktatási módszertanok kidolgozásának, és el szeretnék érni, hogy a magyar elit megítélésében növekedjen a pedagógia alacsony presztízse. 

Az intézet portfóliójában olyan kutatási projektek is szerepelnek, mint például a Kárpát-medencei kompetenciatérkép elkészítése. Ez azt tartalmazza majd, hogy a magyarság milyen tudásközpontokat működtet a Kárpát-medencében és ezek miként kapcsolódhatnak egymáshoz, miként működhetnek együtt, hálózatot alkotva. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.