Semjén: "Völner Pált egy nagyon rendes, kitűnő embernek ismertem meg"

  • narancs.hu
  • 2021. december 7.

Belpol

Varga Judit felelősségéről Semjén azt mondta, a kormánnyal kapcsolatos minden döntést Orbán hoz meg. 

A parlament folyosóján kérdezgette Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettest Tordai Bence párbeszédes képviselő, miután egy bizottsági ülésen nem tehette fel a Völner-üggyel kapcsolatos kérdéseit. 

Mint arról beszámoltunk, kedd reggel a Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás miatt kéri Völner Pál fideszes képviselő és az igazságügyi minisztérium államtitkára mentelmi jogának felfüggesztését. Völner a gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar jelenleg letartóztatásban lévő elnökétől, Schadl Györgytől, amiért cserébe Völner konkrét ügyekben tett szívességeket neki. Völner közleményben tagadta a vádakat és lemondott államtitkári posztjáról, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig azt közölte, reméli, hogy Völner tisztázza magát.

Hasonlóan óvatosan fogalmazott Semjén Zsolt is Tordai Bencének a parlament folyosóján. Semjén azt mondta, a bizottsági ülésen hallott először az ügyről, majd azt hangoztatta, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. 

Völner ügye ugyanakkor szerint azt bizonyítja, hogy "nincs kettős mérce, az ügyészség működik, Polt Péter teszi a dolgát, és hogy ha valakivel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor mindegy, hogy kormánypárti vagy ellenzéki, a törvény betűje szerint mindenkivel szemben el kell járni".

"Én egyébként Völner Pált egy nagyon rendes, kitűnő embernek ismertem meg, személyesen nehezen tudom elképzelni, hogy ez vele szemben ez megalapozott lenne"

– tette hozzá Semjén. 

Az ellenzék szerint ugyanakkor Varga Juditnak is le kellene mondania, ugyanis mégiscsak ő az igazságügy-miniszter, Völner konkrétan a helyettese volt, sőt, a Pegasus-botránnyal kapcsolatban Varga Völnerre tolta a felelősséget, mondván nem is ő maga, hanem a helyettese-államtitkára, Völner Pál írta alá a megfigyelésekre szóló engedélyeket. 

Semjén Varga esetleges felelősségéről és lemondásáról azt mondta, neki ebben magánvéleménye lehet, de ez az igazságügy-miniszterre tartozik, és "minden döntést a kormánnyal kapcsolatban a miniszterelnök hoz meg. De ez még mind csak egy hipotézis."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk