Szabó Tímea: „Orbán megrökönyödött, ő sem tudta megvédeni a rabszolgatörvényt”

  • Gera Márton
  • 2018. december 13.

Belpol

Az egyik legaktívabb ellenálló volt tegnap a Parlamentben, nagyot ment a sajtóban a kép, amin Orbán Viktor arcába sípolt. Interjú a Párbeszéd politikusával, Szabó Tímeával.

narancs.hu: Elért valamit az ellenzék a tegnapi akcióval?

Szabó Tímea: Szerintem igen, mert együttesen tudtunk ellenállást mutatni. Nyilvánvaló azonban az is, hogy úgy van kitalálva a házszabály, hogy egy obstrukciót csak ideig-óráig lehessen használni, viszont az ellenzék most elment a falig. Ha innen továbbmegyünk, az már bűncselekmény lett volna, és ezt egyikünk sem akarta vállalni, mert nem akartunk senkit bántalmazni, illetve a fideszeseket se tudtuk volna fizikailag megakadályozni a szavazásban.

narancs.hu: Mennyire volt egyeztetett a tegnapi akció?

Szabó Tímea: Napok óta zajlottak egyeztetések, amelyeken az ellenzéki pártok mindegyike részt vett. Abban egyetértettünk, hogy olyan akció kell, ami eddig nem volt, és amivel talán meg tudjuk akadályozni, hogy átmenjen a rabszolgatörvény.

Simán megszavazták: 400 óra túlmunkára ítélte a magyarokat a kormánypárti többség

A botrányos ülésen, ahol azt sem hallották, miről szavaznak, a rabszolgatörvényre is áldásukat adták a fideszesek. Megszavazták a fideszes képviselők a rabszolgatörvényt, ami azt jelenti, hogy a munkaadók mostantól 400 óra túlórára is kötelezhetik az alkalmazottakat. A munkaadók kollektív szerződés nélkül, a munkavállalóval kötött megállapodás alapján is megtehetik ezt a törvény értelmében.

narancs.hu: Az ellenzék azt állítja, hogy maga az ülés is illegitim volt. Ezt mire alapozzák?

Szabó Tímea: A képviselők kártya nélkül szavazhattak, ami ellentétes a jelenlegi szabállyal. Anno pont azért tették kötelezővé a kártyás szavazást, mert előfordult, hogy összevissza, egymás helyett szavaztak a politikusok. Amióta létezik ez a szabály, olyasmire nem volt példa, mint ami tegnap történt: kilencedik éve vagyok képviselő, és eddig soha nem lehetett szavazni kártya nélkül. Ez azért problémás, mert nem tudhatjuk, hogy ott volt-e az ülésteremben minden fideszes, vagy esetleg egymás helyett szavaztak. Illegitim volt minden, ami tegnap történt, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Latorcai János ellenzéki jegyző nélkül vezette le az ülést, amire szintén nem volt még példa.

narancs.hu: Mit fognak tenni, hogy a túlóratörvény ne lépjen hatályba?

Szabó Tímea: Innentől kezdve az Alkotmánybíróságnak kell erről döntenie, mi annyit tudunk tenni, hogy az ellenzékkel közösen benyújtjuk egy indítványt. Azt gondolom, hogy nem lehet biztosan kimondani, hogy nem történt csalás, mert nem volt valós jelenléti lekérdezés, és nem ellenőrizték a szavazások között a határozatképességet sem.

false

 

Fotó: Facebook/Szabó Tímea

narancs.hu: Kövér László viszont már az ülés elején jelezte, hogy példátlan obstrukció történt, és a következmények az ellenzéki képviselők „személyes életére is hatással lesznek”. Mire számít?

Szabó Tímea: Nyilván lesz büntetés, Kövér László ennél kevesebbért is megbüntetett már minket. Azzal számolunk, hogy a jogszabály által megengedett maximális büntetést ki fogja róni, ami a teljes egyhavi bérünk levonása lesz. Szerintem egy képviselőnek be kell vállalnia ezt a kockázatot, amikor ilyen gyalázatos törvényt akar elfogadni a kormánytöbbség. Ezzel mi is számoltunk előzetesen. Viszont Kövér László egyértelműen téved, amikor bűncselekményről beszél, ez szimpla politikai hergelés. Puccskísérlet sem történt, és senkit nem fenyegettünk. Ha Orbán például veszélyben érezte volna magát, akkor kiment volna a teremből. De nem tette, és nem tűnt úgy, hogy tartana bármilyen fizikai atrocitástól. Nem is készült senki ilyesmire, az nem a mi stílusunk. Nem hiszem, hogy a kormány érdeke lenne belőlünk mártírt csinálni, ezzel azokat az ellenzéki tömegeket is felhergelné, akik tegnap este még nem mentek ki tüntetni.

narancs.hu: Régen lehetett látni ilyen ellenzéki együttműködést. Ez folytatódhat a jövőben is?

Szabó Tímea: Az ellenzék most példásan együttműködött, hosszú idő óta először nem pártokban és frakciókban gondolkodtunk, hanem egységes volt a fellépés. Itt most nem volt Párbeszéd, MSZP, DK, LMP, vagy Jobbik, hanem voltunk mi, ellenzékiek. A jövőben mindig így kellene fellépnünk, a parlamenten belül és kívül is. Az biztos, hogy tegnap valami elindult.

narancs.hu: Voltak viszont, akik észrevehetően kimaradtak az akcióból.

Szabó Tímea: A Jobbikból kivált képviselők, a Mi Hazánk Mozgalom tagjai egyáltalán nem vettek részt az akcióban, és már a törvény hétfői vitáján sem voltak aktívak, ők maradtak bent egyedül az ülésteremben, amikor az ellenzék kivonult. De alapvetően majdnem mindenki a támogatásáról biztosította a többi pártot.

false

 

Fotó: MTI

narancs.hu: Még ha egyoldalú is volt a kommunikáció, de hosszan szembesítették Orbán Viktort a törvény következményeivel Facebook Live-ban. Milyen volt a reakciója?

Szabó Tímea: Elég értetlenül nézett rám, nagyjából úgy, ahogy akkor, amikor a civiltörvény megszavazása előtt odamentem hozzá, kigördítettem elé egy hosszú, civilekből álló listát, és a szemébe mondtam, hogy a módosítás hogyan teszi tönkre a szociális szervezeteket. Először most is az látszott, hogy megrökönyödött, nem tudta, hogyan fognak majd szavazni. Később magához tért, és irányította a fideszes mamelukokat. Orbán tegnap nekem adott válaszaiból viszont világos volt, hogy érdemben nem tudja megvédeni a rabszolgatörvényt. Azt hajtogatta, hogy itt jogalkotás folyik, és ő szavazni jött a parlamentbe. Néma maradt, amikor a szemére hánytam, hogy szó nincs önkéntességről a túlóra kapcsán, hiszen a legtöbb munkavállaló ki van szolgáltatva a munkaadójának. Egy egyedülálló édesanya például, aki ugyan ellátja a gyerekeit, de nem tudná túlóra esetén kire hagyni őket, hogyan mondjon nemet a főnökének, kockáztatva a kirúgást vagy egyéb szankciókat?

narancs.hu: Hiába azonban az obstrukció, a fideszes többség így is simán megszavazta a törvényeket. A jövőben mi értelme lehet akkor egy-egy ilyen akciónak?

Szabó Tímea: Orbán eddig is erővel és erőből politizált, így ez annyira nem döbbentett meg minket. Szerintem az a kérdés, hogy a Fidesz választói mit szólnak ahhoz, hogy a pártjuk egy olyan törvényt tolt át erőszakkal, ami az ő életüket egyértelműen megnehezíti. A másik értelme, hogy az ellenzék összekovácsolódhat, és ahogy tegnap este láttuk, az emberek megmozdultak. Mindkettőre szükség van egy kormányváltáshoz. Mindenkinek meg kell érteni, hogy Orbán Viktor kormányát nem 70 ellenzéki képviselő fogja egyedül meggyengíteni. Ehhez százezrekre van szükség.

false

 

Fotó: MTI

narancs.hu: Hosszabb távon mit hozhat a konyhára ez az akció az ellenzéknek?

Szabó Tímea: Sokakban élt egy olyan kép eddig, hogy az ellenzék töketlen. Mi a Párbeszédben az elmúlt időben is számos akciót szerveztünk. Senki nem kapott annyi büntetést Kövér Lászlótól vagy járta meg olyan gyakran a rendőrségi fogdákat, mint a mi politikusaink, de egyértelmű, hogy bármilyen megmozdulásnak akkor van igazán értelme, ha ezekben az ellenzék egységesen vesz részt. Most végre meg tudtuk mutatni, hogy ha kell, közösen is oda tudunk csapni. Ezt kell folytatni.

Figyelmébe ajánljuk