Mi kerül 200 milliárdba az új Puskás Stadionon?

  • narancs.hu
  • 2017. március 3.

Belpol

Újabb 90 milliárd forint jut az eddigi 100 milliárd mellé a Puskás Stadion beruházására. Az összes fölépült és tervezett stadionra fordított vagy fordítandó közpénz összege 315 milliárdnál tart. Részlet a legfrissebb Magyar Narancsból.

Huszonnégy óra sem telt el az után, hogy Orbán Viktor visszavonta a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot, és Lázár János a múlt csütörtöki kormányinfón máris újabb sportügyi bejelentéssel sokkolt. A kancelláriaminiszter elmondta, hogy lezárult az új Puskás Ferenc Stadion – az egykori Népstadion – kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás, és a kormány úgy döntött, hogy bruttó 190 milliárd forintot fordít az építkezésre annak érdekében, hogy a 2020-as futball-Európa-bajnokság négy meccsét megrendezhessük benne. A hatalmas összegre – mely 90 százalékkal haladja meg az eddig kalkulált százmilliárdos összeget – mindenki felkapta a fejét.

false

 

Fotó: MTI

Több mint zavarba ejtő, hogy szinte csak órákkal az után jelentették be a tetemes költségnövekedést, hogy a népszavazásra összegyűlt 266 ezer aláírás láttán Orbán Viktor teljes hátraarcot vezényelt a 2024-es olimpiai pályázatból. Az első híradások szerint több hete ismert volt, hogy az új Puskás lényegesen többe kerülhet a beharangozott összegnél (100 milliárd), de a kormány a népszavazási aláírásgyűjtés miatt vonakodott igent mondani rá. Az olimpiai álom „legyilkolását” követően viszont egyből jöhetett a méregdrága új építmény. (Megjegyzendő, hogy eredetileg nem is új stadionról, hanem rekonstrukcióról volt szó.) Igaz, Orbán Viktor reflexeit ismerve legalább ennyire életszerű a másik lehetőség is: ha Budapest elvette tőle az olimpiát (meg a nagy üzletek lehetőségét), akkor kerüljön a duplájába az új stadion fölépítése. Hogy is mondta egy hasonló helyzetben Orbán? Ha támadják a felcsúti kisvasutat, akkor nemcsak Bicskéig, de Lovasberényig is meg fogják hosszabbítani.


A beruházás – és persze a folyamatos drágulás – hátteréről és folyamatáról a legújabb Magyar Narancsban olvashatnak elemzést, amelyből az is kiderül, hogy a most bejelentett plusz 90 milliárddal az Orbán-kormány stadionfejlesztési programjának költsége egy csapásra a másfélszeresére kúszott. Most 315 milliárd forintnál tart az orbáni stadionláz ára.

Figyelmébe ajánljuk