Négyszáz kisiskolást vonatoztattak Debrecenből a vadászati világkiállításra

Belpol

Különszerelvénnyel érkeztek a gyerekek, ingyen nézhették meg a kitömött állatok tárlatát.

Már most megérte a vadászati világkiállítás a rá költött 17 milliárd forintot – állította szerdán Kovács Zoltán, a tárlatért felelős államtitkár az RTL Híradónak nyilatkozva. Hogy mitől éri, meg az nem egyértelmű, hiszen a program szervezésért felelős Egy a Természettel Nonprofit Kft. lapunk kérdésére sem közölte, hogy a Hungexpó területén négy napja megnyitott központi rendezvény eddig mekkora jegybevételt hozott számukra.

Ám az árulkodó lehet, hogy Kovács szerint nem csak pénzben kell mérni az ilyen rendezvények hozadékát, hanem abban a promócióban, ami az ország, valamint a szakma jó hírét viszi a világban.

A kereskedelmi csatorna híradója szerint a szakma képviselői, azaz a vadászok szerdán csak lézengtek az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatán, az iskoláscsoportok viszont folyamatosan érkeztek. Egy ilyen szervezett iskolai kirándulásról értesült a Narancs.hu is: mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől megtudtuk, Debrecenből egy komplett iskola szinte összes tanulója utazott csütörtökön Budapestre, hogy megnézzék a világkiállítást.

Vad?szati vil?gki?ll?t?s

 
Preparált rókát nézegetnek érdeklők a Magyarország erdeinek élővilágát bemutató kiállításon az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 28-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A várható útról már szeptember 21-én írt a Debreciner Varga Zoltán DK-s debreceni országgyűlési képviselőre hivatkozva. Varga akkor azt állította, hogy az Ibolya Utcai Általános Iskola több mint négyszáz tanulójának kötelező lesz részt vennie a közpénzmilliárdokból összehozott eseményen; az iskola vezetése tanulónként négyezer forintot kér a szülőktől – és aki nem engedi el gyerekét a kirándulásra, annak személyesen kell megindokolnia döntését az iskola igazgatónője előtt.

Az ügy kapcsán csütörtökön telefonon elértük az iskola vezetőjét, Gyurkóné Mezei Katalint. Ő kérdésünkre tagadta, hogy kötelező lett volna a részvétel. Mint mondta, a szülőket sem rendelte be raportra, a családok írásban kérvényezhették a gyerek otthonmaradását vagy az iskolában megszervezett felügyeletét. „A kiállítás ingyenes volt számunkra. A MÁV- val is ingyen utazhattunk volna, de mivel néhány tanulót leszámítva az egész iskola jött, nem tudtak volna elég kocsit biztosítani számunkra, ráadásul Kőbánya felsőn sem áll meg a menetrend szerinti járat” – mondta Gyurkóné. Ezért külön szerelvényt kellett rendelniük az eseményhez a vasúti társaságtól, s ez került tanulónként 4000 forintba az igazgató szerint. Gyurkóné Mezei Katalin hangsúlyozta, hogy minden évben szerveznek hasonló iskolai kirándulást, korábban Kecskeméten és Hortobágyon is jártak így. Most - a program ingyenessége miatt - a vadászati világkiállítást választották, ami Gyurkóné szerint nagyon tetszik a gyerekeknek. Ők - vagyis szüleik - legalább dönthettek a rendezvény látogatásáról. Nem úgy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) természetvédelmi mérnök szakos másod- és harmadéves hallgatói; a MATE ugyanis kötelező szakmai gyakorlatként írta elő hallgatói számára a kiállításon való részvételt.

A debreceni esetből is kitűnik, hogy az állami szervező mindent megtett a látogatószám maximálásáért: a Fátyol-programra jelentkező iskolai csoportok teljesen ingyen látogathatják a tárlatot, 35 főig pedig „túravezetőt” is biztosítanak számukra. Bár az Egy a Természettel Nonprofit Kft. nem árulta el, hogy hány iskolás csoportnak biztosítottak ingyenjegyet, az országszerte mozgósított gyereksereg láttán valószínűsíthető, hogy a központi kiállítás napi 10-15 ezer látogatójának nagy többségét tanulók teszik ki. Bors Richárd, a világkiállítás szakmai igazgatója kedden már mindenesetre arról beszélt a Kossuth Rádiónak, hogy a rendezvénynek addig 650 ezer látogatója volt. Ez abban a formában lehet igaz, hogy a szervezők nem csak a Hungexpóra érkezőket, hanem az országos rendezvénysorozat minden látogatóját összeszámolták; ebbe pedig nem csak a központi tárlat tartozik, hanem kiállítások, koncertek, a Giselle című balett bemutatója az Erkel Színházban, sőt futóverseny és egy Szent Hubertus-mise is.

A kormány közel 70 milliárd forintot költött el az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán. Az összeg nagy részét, 55 milliárdot a Hungexpo épületének felújítására költötték. Az Orbán-kabinet nem garasoskodott a kommunikációs kiadások és a látványelemek terén sem: reklámra közel 2,5 milliárd forintot költöttek el a Balásy Gyula-féle Lounge Design Kft.-nél és a New Land Media Kft.-nél. E két cég bonyolítja a kormányzati plakátkampányokat is.

A Hungexpo épülete előtt agancsokból összeállított, szarvasfejet formázó kapu pedig 240 millió forintba került.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?