Négyszáz kisiskolást vonatoztattak Debrecenből a vadászati világkiállításra

Belpol

Különszerelvénnyel érkeztek a gyerekek, ingyen nézhették meg a kitömött állatok tárlatát.

Már most megérte a vadászati világkiállítás a rá költött 17 milliárd forintot – állította szerdán Kovács Zoltán, a tárlatért felelős államtitkár az RTL Híradónak nyilatkozva. Hogy mitől éri, meg az nem egyértelmű, hiszen a program szervezésért felelős Egy a Természettel Nonprofit Kft. lapunk kérdésére sem közölte, hogy a Hungexpó területén négy napja megnyitott központi rendezvény eddig mekkora jegybevételt hozott számukra.

Ám az árulkodó lehet, hogy Kovács szerint nem csak pénzben kell mérni az ilyen rendezvények hozadékát, hanem abban a promócióban, ami az ország, valamint a szakma jó hírét viszi a világban.

A kereskedelmi csatorna híradója szerint a szakma képviselői, azaz a vadászok szerdán csak lézengtek az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatán, az iskoláscsoportok viszont folyamatosan érkeztek. Egy ilyen szervezett iskolai kirándulásról értesült a Narancs.hu is: mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől megtudtuk, Debrecenből egy komplett iskola szinte összes tanulója utazott csütörtökön Budapestre, hogy megnézzék a világkiállítást.

Vad?szati vil?gki?ll?t?s

 
Preparált rókát nézegetnek érdeklők a Magyarország erdeinek élővilágát bemutató kiállításon az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 28-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A várható útról már szeptember 21-én írt a Debreciner Varga Zoltán DK-s debreceni országgyűlési képviselőre hivatkozva. Varga akkor azt állította, hogy az Ibolya Utcai Általános Iskola több mint négyszáz tanulójának kötelező lesz részt vennie a közpénzmilliárdokból összehozott eseményen; az iskola vezetése tanulónként négyezer forintot kér a szülőktől – és aki nem engedi el gyerekét a kirándulásra, annak személyesen kell megindokolnia döntését az iskola igazgatónője előtt.

Az ügy kapcsán csütörtökön telefonon elértük az iskola vezetőjét, Gyurkóné Mezei Katalint. Ő kérdésünkre tagadta, hogy kötelező lett volna a részvétel. Mint mondta, a szülőket sem rendelte be raportra, a családok írásban kérvényezhették a gyerek otthonmaradását vagy az iskolában megszervezett felügyeletét. „A kiállítás ingyenes volt számunkra. A MÁV- val is ingyen utazhattunk volna, de mivel néhány tanulót leszámítva az egész iskola jött, nem tudtak volna elég kocsit biztosítani számunkra, ráadásul Kőbánya felsőn sem áll meg a menetrend szerinti járat” – mondta Gyurkóné. Ezért külön szerelvényt kellett rendelniük az eseményhez a vasúti társaságtól, s ez került tanulónként 4000 forintba az igazgató szerint. Gyurkóné Mezei Katalin hangsúlyozta, hogy minden évben szerveznek hasonló iskolai kirándulást, korábban Kecskeméten és Hortobágyon is jártak így. Most - a program ingyenessége miatt - a vadászati világkiállítást választották, ami Gyurkóné szerint nagyon tetszik a gyerekeknek. Ők - vagyis szüleik - legalább dönthettek a rendezvény látogatásáról. Nem úgy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) természetvédelmi mérnök szakos másod- és harmadéves hallgatói; a MATE ugyanis kötelező szakmai gyakorlatként írta elő hallgatói számára a kiállításon való részvételt.

A debreceni esetből is kitűnik, hogy az állami szervező mindent megtett a látogatószám maximálásáért: a Fátyol-programra jelentkező iskolai csoportok teljesen ingyen látogathatják a tárlatot, 35 főig pedig „túravezetőt” is biztosítanak számukra. Bár az Egy a Természettel Nonprofit Kft. nem árulta el, hogy hány iskolás csoportnak biztosítottak ingyenjegyet, az országszerte mozgósított gyereksereg láttán valószínűsíthető, hogy a központi kiállítás napi 10-15 ezer látogatójának nagy többségét tanulók teszik ki. Bors Richárd, a világkiállítás szakmai igazgatója kedden már mindenesetre arról beszélt a Kossuth Rádiónak, hogy a rendezvénynek addig 650 ezer látogatója volt. Ez abban a formában lehet igaz, hogy a szervezők nem csak a Hungexpóra érkezőket, hanem az országos rendezvénysorozat minden látogatóját összeszámolták; ebbe pedig nem csak a központi tárlat tartozik, hanem kiállítások, koncertek, a Giselle című balett bemutatója az Erkel Színházban, sőt futóverseny és egy Szent Hubertus-mise is.

A kormány közel 70 milliárd forintot költött el az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kapcsán. Az összeg nagy részét, 55 milliárdot a Hungexpo épületének felújítására költötték. Az Orbán-kabinet nem garasoskodott a kommunikációs kiadások és a látványelemek terén sem: reklámra közel 2,5 milliárd forintot költöttek el a Balásy Gyula-féle Lounge Design Kft.-nél és a New Land Media Kft.-nél. E két cég bonyolítja a kormányzati plakátkampányokat is.

A Hungexpo épülete előtt agancsokból összeállított, szarvasfejet formázó kapu pedig 240 millió forintba került.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk