Orbán leváltott jobbkeze, a fideszes exállamtitkár került az új koncessziós hatóság élére

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Belpol

Kilenc évre. Bíró Marcellt egy ellenzéki kormány sem tudja elvileg leváltani.

Orbán Viktor a mai nappal Bíró Marcellt nevezte ki egy új hatóság, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének – írja a hvg.hu. Bírót július 31-ei hatállyal mentették fel korábbi tisztségéből,a közvetlenül Orbán irányításával működő Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkári tisztségéből, amelyet annak 2018-as létrehozása óta töltött be. 

Korábban, 2011-től hasonló beosztásban dolgozott, a hivatali szervezet vezetője volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodában is, vagyis Bíró Orbán Viktor legközelebbi munkatársai közé tartozik.

Október 1-től látszólag össze nem tartozó tevékenységekkel foglalkozik majd az általa vezetett hatóság: a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével, a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával, az igazságügyi minisztertől átvéve a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelettel, a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával, illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével. Valamint ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat.

Ez az új hatóság önálló szabályozó szerv lesz, amelynek elnöke – akárcsak a médiahatóság és a közműhivatal vezetője – rendeleteket adhat ki. Az elnököt a miniszterelnök nevezi ki 9 évre. Fizetése havi 4,5 millió forint, négy helyetteséé fejenként 4 millió. Gyakorlatilag leválthatatlan – írja a hvg.hu.

(hvg.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk