Egyetemistákat köteleznének munkára a vadászati világkiállításon

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 28.

Belpol

Az agráregyetem ezt e-maiben tudatta a diákokkal.

Október 4. és 10. között kötelező lesz a Vadászati Világkiállításon dolgoznia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) minden természetvédelmi mérnök szakos másod- és harmadéves hallgatójának - írja az Átlátszó Oktatás.

Erről Heltai Miklós intézetigazgató e-mailben tájékoztatta az érintetteket.

A levél szerint a hallgatókkal a kiállítást szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft. köt majd önkéntes szerződést, igazolja a hinyzásukat az egyetemről, a munka alatt pedig ásványvizet és napi egyszeri étkezést is biztosít nekik. 

A világkiállítást szeptember 25. és október 14. között rendezik, a szervezés költsége már megközelíti a 77 milliárd forintot. A rendezésért Kovács Zoltán államtitkár kormánybiztosként felel.

A több korábbi egyetemből vagy egyetemi karból idén év elején létrehozott agráregyetemet is alapítványi fenntartásba adta a kormány, a kuratórium elnöke Csányi Sándor, egyik tagja pedig Lázár János. 

FRISSÍTÉS: 

Cikkünk megjelenése után a MATE közleményt adott ki, amelyben azt írta, a vadgazda mérnök és természetvédelmi mérnök alapszakos, nappali tagozatos, másod- és harmadéves hallgatói szakmai gyakorlat keretében vesznek majd részt a Vadászati Világkiállításon. A közlemény szerint az egyetem hallgatóinak amúgy is kötelező szakmai gyakorlaton részt venni, így "mind a természetvédelmi mérnök, mind a vadgazda mérnök hallgatók számára történelmi lehetőség, hogy kötelező szakmai gyakorlatukat egy világszínvonalú, magyar rendezésű esemény keretében, nemzetközi környezetben teljesíthetik 2021-ben a Vadászati Világkiállítás keretében".

Hozzátették, hogy ez azért sem szokatlan, mert az agrárképzéseknél az 1980-as évek óta jellemző az ún. hetesi gyakorlat, ami azt jelenti, hogy a szorgalmi időszakban a hallgatók csoportonként egy-egy céghez vannak kihelyezve egy-egy hétre gyakorlatra, melynek keretében dolgoznak és nem járnak előadásra. 

"A Vadászati Világkiállítás unikális lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hiszen a gyakorlati oktatás olyan elemekkel egészül ki, amelyek a normál képzés keretében nem állnak rendelkezésre az Egyetemen, továbbá a kiállításon megjelenő információmennyiség egyben sehol máshol nem érhető el. Az Egyetem kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy a hallgatók munkájuk közben megismerkedhetnek a teljes hazai halfaunával, valamennyi vadászható fajjal, a vadászat történetével, kulturális hátterével, a természeti erőforrások értékeinek teljes tárházával" – írták, hozzátéve, hogy amúgy az egyetem szükség esetén az utazási költséget is megtéríti a diákoknak. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk