Novák Katalin Alkotmánybíróságra küldte Lázár János törvényét

  • narancs.hu
  • 2023. július 13.

Belpol

Problémásnak találja az építési törvényt, amely felhatalmazza a minisztert arra, hogy rendelettel felülírhassa a rá vonatkozó törvényt. 

Előzetes normakontrollt kért Novák Katalin Lázár János júliusban elfogadott új építési törvényéről. Az Alkotmánybíróság (AB) honlapján megjelent döntés értelmében az AB feladatot kapott a köztársasági elnöktől: meg kell vizsgálniuk, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium törvénye-e összhangban van-e az Alaptörvénnyel. Amennyiben nincs, akkor a törvény nem lehet kihirdetni. 

 
Novák Katalin köztársasági elnök a Drávaiványi község által felajánlott görögdinnyéket szeleteli a gyerekeknek a Zánkai Erzsébet-táborban 2023. július 12-én. Az államfő a táborban tett látogatásán bekapcsolódott a keresztény, élménypedagógiai, együttműködést segítő és közösségépítő programokba is.
MTI/Bruzák Noémi
 

„A Törvény ugyanakkor a sérelmezett rendelkezéseiben saját szabályaitól enged eltérést, akár miniszteri rendelettel. A köztársasági elnök álláspontja szerint a Törvénynél alacsonyabb szintű jogszabálynak minősülő miniszteri rendeletben való, érdemi keretek nélküli eltérés lehetősége kiüresíti a törvényi, illetve részben sarkalatos törvényi szabályozást, sérti a normahierarchiát, valamint a sarkalatos törvények módosítására, a felhatalmazó rendelkezések meghatározottságára és a korlátlan mérlegelés kizártságára vonatkozó alkotmányos követelményeket, ami végső soron a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság sérelmét okozza” – olvasható Novák álláspontja a törvényről, vagyis problémásnak találja, hogy a törvény felhatalmazza Lázárt arra, hogy rendelettel felülírhassa a rá vonatkozó törvényt. 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk