Orbán: "Ki kell mondani, hogy aki eladja Magyarország szuverenitását, az bűncselekményt követ el"

Belpol

Orbán a soproni kormányülésről is bejelentkezett a rádióba, ahol migrációról, csökkenő inflációról és az ukrajnai háborúról beszélt. 

A sopronbánfalvai kihelyezett kormányülés idején a soproni stúdióban beszélgetett péntek reggel a Kossuth Rádióban Törőcsik Zsolt és Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán elmondta, a kormányülés szerda este kezdődött és pénteken délben ér véget, ennek során aktuális és úgynevezett nagy ügyekkel is foglalkoznak, utóbbiak közé tartozik az ország 10-20 éves energiaellátása, a földrajzi helyzet kihasználása, hogy hogyan őrizzék meg a mezőgazdasági termékek minőségét, a hadsereg és a demográfia, családtámogatások kérdése is.  

Arra jutottak, hogy a háború el fog húzódni, Orbán úgy fogalmazott, hogy a NATO-csúcs után arról tájékoztatta a többieket, hogy a "nyugatiak háborút akarnak", ezért a szankciók és az infláció nem tűnnek el az életből, pedig ha béke lenne, akkor szerinte egy pillanat alatt rendeződnének a gazdasági bajok. Ez viszont nem így lesz, ezért "az inflációt üstökön kell ragadni és letaposni", harcolni kell ellene, erre a kormánynak van terve, hogy hogyan legyen egyszámjegyű az év végére. Az infláció elleni küzdelem jegyében Orbán említette az árfigyelőt, ami szerinte sokat segít és százezrek nézik naponta, és a kötelező akciókat, ezekkel szerinte hónapról hónapra lejjebb fog menni az infláció. 

A kormányülésen Orbán elmondása szerint előkerült a migráció kérdése is, mondván "Brüsszelben egy hosszú, késelésbe nyúló éjszakán" úgy döntöttek, hogy kötelező kvótákat vezetnek be, "migránsgettókat kellene építeni Magyarországon" (erről beszélt már két hete is a rádióban), ezért most áttekintették, hogy milyen eszközeik vannak, hogy megakadályozzák "Brüsszelt" a tervei végrehajtásában. 

Orbán elmondása szerint "Brüsszelből" van még egy fenyegetés, ugyanis évente kiadják, hogy mit kellene gazdaságilag csinálnia az egyes országoknak, ebben szerinte néha van értelmes dolgo, de néha életidegenek, idén pedig a rezsicsökkentés eltörlését javasolták, "a szabályozott áramár kivezetését", erről is beszéltek a kormányülésen. 

Emellett Orbán az aktuális ügyek között említette azt is, hogy még egy ügyet döntésig kell vinni pénteken, ugyanis az új hulladékgazdálkodási rendszer a borászok szerint versenyhátrányt okoz nekik az európai piacon, ezért ebben döntést kell hozni

A NATO-csúcsról azt mondta, amikor egy nép a megmaradásáért küzd, akkor őket a külvilág nem érdekli, ez érthető, de ha azt csinálnák, amit az ukrán elnök kér, akkor "benne lennénk a harmadik világháborúban", mert ha most rögtön felvennék Ukrajnát a NATO-ba, akkor a NATO is háborúban lenne Oroszországgal. A többség nem akarta vállalni a világháború kockázatát, ezért nem vették fel Ukrajnát – foglalta össze Orbán. 

Szerint ugyanakkor az "ukránok kommunikációs és érintkezési stílusa szokatlan", mert ha valaki bajban van és kér valamit, "akkor viselkedj rendesen", de ez az ukránokra nem érvényes, mert agresszívek, követelőzők, de persze ott naponta halnak meg emberek, és onnan nézve a világ máshogy fest, mint innen. Orbán hangsúlyozta, hogy az a fontos, hogy ne fogadjuk el az ő nézőpontjukat, mert akkor bekerülünk a háborúba. Orbán szerint egyébként az is benne van a háborúban, aki fegyvert szállít, a békéhez pedig nem kerültünk közelebb általa, ezért ismét azonnali tűzszünetet és békét sürgetett, mondván az eszkaláció elérheti Kárpátalját és Magyarországot is, ezért észnél kell lenni.   

Azt is mondta, hogy senki sem tudja, hogy az amerikaiak miért nem akarják, hogy béke legyen, pedig Joe Biden amerikai elnök Orbán szerint bármikor véget vethetne a háborúnak, mert szerinte ők tartják fent a háborút pénzzel és fegyverrel. 

Az infláció Orbán szerint jó pályán van, már amennyire ez jónak nevezhető, a lényeg szerinte a csökkenő pályán van. Szerinte

bár az év végére vállalták, hogy egyszámjegyű lesz az infláció, lehet, hogy már egy-másfél hónappal korábban is sikerül ez. 

A rezsicsökkentésről azt mondta, "ez a magyar középosztály életszínvonalának kérdése", és a szegényebbeké is, mert szerinte a rezsicsökkentés olyan, mintha minden család kapna 181 ezer forintot havonta. (A havi 181 ezer forint igazságtartalmáról lásd Holoda Attila energetikai szakértővel készített korábbi interjúnkat!)

Orbán hosszan beszélt a migrációról is, bár ezerből 16 menekültet kellene befogadnia Magyarországnak, ő arról beszélt, hogy tavaly több mint 330 ezer migránst tartóztattak fel a határoknál, ebből 270 ezret a magyar határnál. Azt mondta, Magyarországnak a saját tapasztalatából kell kiindulnia, mindig fel kell idézni, hogy "hogyan csaptak össze az erőszakos és felfegyverzett migránsok a magyar határőrökkel Röszkénél, hogyan meneteltek keresztül az országon százezrével és hogyan szállták meg a budapesti pályaudvarokat", ezért azt kell mondani, hogy "no migration". Orbán azt mondta, szerinte ezért egyetlen megoldása van a migránsválságnak, az, hogy nem jöhetnek be Európába, a menedékkérelmeket pedig a határokon kívül kell elbírálni, ez a magyar modell, ezt kell követni, "ezért nincs Magyarországon migráns, gyakorlatilag".

Orbán szerint ez az egyetlen sikeres európai határvédelmi rendszer, amit most le akarnak rombolni. Hogy miért akarják lerombolni, arra azt mondta, hogy "szerintük ez nem helyes", hanem az a helyes, ha beengedjük a migránsokat, azt akarják, hogy aki be akar lépni Európába, az bejöhet, ott elbírálják a kérelmét, addig szabadon mozoghat, és ha nem is pozitívan bírálják el, akkor sem tudják visszavinni. Orbán szerint a  magyarok 3 perc alatt kipenderítenék azt a kormányt, amely úgy viselkedne, mint a nyugat-európai kormányok, mert "ez mégiscsak a mi országunk, és csak mi mondhatjuk meg, hogy ki, mikor, milyen feltételekkel léphet be Magyarország területére". 

Orbán azt mondta, korábban vért izzadt és évekbe telt, mire bezárták a menekülttáborokat Magyarországon, a debreceni és bicskei menekülttáborokat, "végre megoldottuk a problémánkat, és most vissza akarják tenni a nyakunkba", ezért amíg nemzeti kormány van, addig nem lesznek migránsgettók. 

Azt is mondta, hogy szilárdnak kell maradni és nem szabad engedni az ellenzéki követeléseknek, mert a kormány nem csak Brüsszellel áll szemben, hanem a magyar ellenzékkel is, akik szerinte "zsoldosok", Brüsszel bármikor fel tudja használni őket arra, hogy rákényszerítse Magyarországot a migránsgettókra. Orbán azt mondta, nem hisz az olyan dajkamesékben, hogy a baloldalt a politikai döntéseiben nem befolyásolja a külföldről kapott támogatás, mert valójában le akarják bontani a kerítést, és azt mondják, "amit a gazdáik mondanak".

Ezzel együtt Orbán szerint még tudják halogatni a dolgokat, és "van még lehetőség arra, hogy a botot bedugjuk a küllők közé", ráadásul szerinte a magyar állásponttal a lengyelek is egyetértenek, jön a szlovák választás is, ezért ismét kiadta a jelszót: 

"migrációellenes szövetséget kell építeni Európában". 

Az ellenzéki pártok külföldi finanszírozásáról azt mondta, szuverenitási kérdésnek látja, mert ha a törvényhozókat vagy a polgármestert meg lehet vásárolni pénzért, akkor nem a magyarok érdekét szolgálják, és akkor nem vagyunk szuverének. De egyébként ez politikai korrupció is, amely bűncselekmény. Orbán azt mondta, úgy látja, hogy "nem vágtak eléggé rendet" ebben az elmúlt években, nem egyértelműek a szabályok, bár szerinte a mostani jogszabályok alapján is bűncselekményekről van szó, de az biztos, hogy egyértelműbbé kell tenni a szabályokat, és

"ki kell mondani, hogy aki eladja Magyarország szuverenitását, és aki külföldi megbízóktól pénzt fogad el a törvény egyértelmű tiltása ellenére, az politikai korrupciót, vagyis bűncselekményt követ el". 

Világossá kell tenni, hogy Magyarországon a külföldiek politikai érdekeket nem vásárolhatnak – tette hozzá végül. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?