Orbán Viktor azoknak a kínai „civileknek” adott igazat, akik vegzálták Tompos Mártont

  • narancs.hu
  • 2024. május 10.

Belpol

Nincs probléma azzal, hogy magyar állampolgárt akadályoznak az egyensapkás kínaiak.

Az ember nehezen hiszi el, hogy egy olyan helyzetben, amikor senki által nem ismert, nem beazonosított, magyarul nem beszélő kínaiak egy választott parlamenti képviselőt akadályoznak abban, hogy EU-s zászlót tűzzön ki, a miniszterelnök nem a magyar állampolgár pártját fogja.

Mégis ez történik a Telex videóinterjújának tanulsága szerint. Orbán Viktor a riporter kérdésére azt mondta, hogy régi vita, hogy lehet-e tiltakozásokkal fogadni Hszi Csin-pinget. „Magyarországon gyülekezési és véleménynyilvánítási szabadság van, az ideérkező vendégeket pedig megilleti a vendégjog. Ezt a két jogot kell összehangolni.” Az ő értelmezésében ez azt jelenti, hogy lehet tiltakozni, véleményt nyilvánítani, csak jó messze attól, ahol a kínai elnök jár.

„Ezért mi nem engedünk olyan típusú megmozdulásokat, amik a Magyarországra érkező és tisztelettel fogadott vendégeink látogatásának az értékét lerombolnák és tiszteletlenséget hozna létre és így ártana Magyarország nemzeti érdekeinek. Gyülekezni is lehet, tüntetni is lehet, meg üdvözölni is lehet a kínai elnököt. A kettőt térben egymástól nagyon messzire el kell választani, hogy a gyülekezési szabadság is meglegyen és a vendégjog is érvényesüljön.”

Orbánnak nem jutott eszébe, hogy a kínai rendőrök jelenléte szuverenitásvédelmi kérdés lenne, sőt, igyekezett úgy beállítani, hogy nem is rendőrök, lényegében csak idegenvezetői, tolmácsi feladatokra kellenek a kínai járőrök. „Arról van szó, hogy el fogják reményeink szerint árasztani a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpontokat a kínaiak hiszen már most is szinte megszámlálhatatlan repülőjárat érkezik hetente Magyarországra. És szükségünk van olyan emberekre, kínai rendőrökre, akik beszélnek kínaiul. Hiszen a sok ember az nemcsak sok haszon, de sok probléma is.”

Tompos Mártont tegnap zaklatták az álcivil kínaiak, fotója szerint a rendőrséggel egyeztettek. Egy tibeti zászló kihelyezését is megakadályozták a Gellért-hegyen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk