Schadl György egy bírót is megpróbált kirúgatni

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

Újabb hajmeresztő részletek derültek ki a Schadl-Völner ügy irataiból.

Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, aki ellen ezért bosszúhadjáratot indított – írja a 444.hu az ügy hozzájuk került 1734 oldalas nyomozati irata alapján. 

Esszrint Schadl a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják az iratokban csak Cs. néven szereplő érintette. A cikk végigveszi, hogy politikai kapcsolataira hivatkozva hogyan próbált ügyeskedni Schadl.

Leírják, hogy végrehajtói karrierje kezdetén Schadl épp  Cs. irodájában tanulta ki a szakma alapjait, akivel aztán elmérgesedtek konfliktusai, és ezért Schadl megpróbálta Cs.-t kirúgatni állásából, és elintézni, hogy többet ne vehessen részt végrehajtói szakvizsgákon.

A tervéről Völner Pállal is beszélt telefonon az ügyirat szerint, ekkor egy végrehajtóról beszélgettek, aki ellen büntetőeljárás indult. Egyetértettek, hogy Cs. veszélyes alak, aki Völner szerint „egy hatalmi ág” működését veszélyezteti, Schadl pedig szerette volna Cs.-t teljesen eltüntetni a végrehajtók közül, ezért még az is felmerült, hogy a sajtón keresztül csinálják ki.

Schadl azt akarta, hogy végleg vonják vissza Cs. végrehajtói megbízását, ebben ezonban egy bírósági állásfoglalás akadályozta, ezért Schadl az ezt aláíró bírót is megpróbálta kirúgatni az állásából. Schadl ehhez az Országos Bírói Hivatal elnökét, a Handó Tündét váltó Senyei Györgyöt is megkereste, aki Schadl állítása szerint személyes találkozót szervezett neki a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis Péterrel. Utóbbi az iratok szerint elmondta Schadlnak, hogy a bírót nem tudja kirúgatni, de a csoportvezetői megbízását el tudja venni, és 

"el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén".

Schadl azzal is próbálkozott, hogy az említett bíró a végrehajtói szakvizsgákon se vehessen részt. Ennek eléréséhez még Szabó Imrét, a Szegedi Tudományegyetem polgári jogi tanszékének vezetőjét is megkereste, akivel közölte: „egyeztetett Völner államtitkár úrral”, és a bírót „a jövőre nézve nem szeretnénk itt látni”. A jegyzőkörnyv szerint Szabó erre azt a válastz adta, hogy "megbeszéltük" és "persze,", de most a 444.hu-nak telefonon azt nyilatkozta, semmit nem ígért Schadlnak és nem is tett semmit a bíró eltávolítása érdekében.

Senyei György a lapnak azt nyilatkozta, hogy Schadllal 2021-ben néhány alkalommal beszélt telefonon, de "e beszélgetéseknek sem jogellenes célja, sem jogellenes tartalma nem volt". A Fővárosi Törvényszék a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem válaszolt a lap kérdéseire. A lap egyébként úgy tudja, a bíró még csoportvezetőként dolgozik.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk