Leadta az ellenzék a népszavazási kérelemhez gyűjtött aláírásokat

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Belpol

Összegyűlt a kétszer 235 ezer szignó.

Közösségi oldalaikon élőben közvetítették az  ellenzék képviselői, ahogy leadják a népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírásokat. 

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás aláírásgyűjtői csütörtökig 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze, 235-235 ezret a két kérdésre. A népszavazás kiírásához kérdésenként 200 ezer érvényes aláírásra van szükség.

A sajtósájékoztatón az ellenzék több képviselője kihangsúlyozta, hogy az a tény, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült összegyűjteni a szükségesnél is több aláírást, azt jelenti, hogy nincs, amit ne tudnának megtenni azért, hogy leváltsák a kormányt és legyőzzék ezt a rendszert. Kiemelték, az összefogásnak hatalmas ereje van, és megköszönték az aktivisták kitartó munkáját és támogatását.

 
 
Fotó: Németh Dániel
 

 Karácsony Gergely és Orosz Anna után Gy. Németh Erzsébet is hangsúlyozta, hogy  a hatalom mindent megtett azért, hogy ne sikerült jön a két kérdésre összesen 470 ezer aláírást összegyűjteni, ezért különösen nagy ez a siker.  Elmondta viszont, hogy ha ezt sikerült összegyűjteni, akkor ápr 3-án is képesek lesznek megmutatni, hogy új világ következik.

A kormány nem cselekszik, csak a saját zsebüket tömi. Esályt és nem alamizsnát kell adni azoknak, akik elvezstették a koronavírus alatt a munkájukat. Ápr. 3-án le fogjuk győzni hatalmat és biztosítani fogjuk az esélyteremtő kormányzést, esélteremtő államot.

 
 
Fotó: Németh Dániel
 

 Szabó Tímea elmondta, hiába próbálta a kormány minden eszközzel meg akadályozni a népszavazási kérelmet és adott nagyon kevés időt, a törvény által meghatározott120 helyett 30 nap alatt sikerült a szükséges aláírásokat. Ez szerinte azt mutatja, hogy az emberek már most nemet mondtak arra, hogy Orbán kínai hitellel eladósítsa az orszégot, és nem a kínai érdekeket akarják szolgálni, hanem a magyar vidéki diákoknak lakhatást biztosítani a Diákvárosban.

A felszólalók kiemelték azt is, hogy a népszavazás másik kérdése világossá teszi: az ellenzék azért küzd, hogy 3 helyett 9 hónap legyen a segítség a bajba jutott, munkájukat elvesztett dolgozóknak, mert az embereket kell támogatni, nem a Orbán és sleppjének gazdagodását.

Márki-Zay Péter személyesen nem tudott jelen lenni, de beszédét felolvasták a sajtótájékoztatón. Ebben kihangsúlyozta:

"Orbán Viktornak 133 bátor embere van, néhányuk ellen már büntetőeljárás van folyanatban, de ez legyen Orbán Viktor szégyene.

Nekünk van 235 ezer bátor emberünk, sőt, ennél sokkal több van, de ennyien már a nevüket adták ahhoz, hogy megtegyük az első lépést a kormányváltáshoz."

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje sikerként könyveli el az aláírások összegyűjtését, gratulált az aktivistáknak, akik hóban-fagyban, az ünnepi készülődés idején is álltak a pultok mögött. Beszélt arról, hogy ez a 470 ezer aláírás azt mutatja: az ország változást akar, és erre készen állnak az ellenzék pártjai is. 

Hozzátette, mostmár a hatalmon múlik, hogy megi starthatják-e a népszavazást április 3-án, ugyanis a hivatal 60 napig húzhatja a számlálást. "De mi tudjuk, nem kell ennyi, nekünk 24 óra elég volt rá" - hangsúlyozta.

Kiemelte: 

Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről szól majd: Fidesz vagy nem Fidesz.

Hozzátette, hogy ekkor leválthatjuk ezerévünk legkorruptabb kormányát, hogy Orbán bartai és családja helyettezentúl Magyarország gazdagodhasson.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.