Szatmáry Kristóf nem panaszkodhat: szépen gyarapodnak a cégei

  • narancs.hu
  • 2020. július 5.

Belpol

A fideszes politikus jó érzékkel szállt bele a divat- és fomatervezéssel foglalkozó cégbe, a kormány éppen ezt a területet szeretné fejleszteni.

Nem maradt üzleti érdekeltség nélkül Szatmáry Kristóf, fideszes országgyűlési képviselő, amikor 2018 végén kiszállt a nyugtaadás elmaradása miatt hírhedtté vált Szatmáry-Hungary Kft., JÁFET Kft. néven tovább működő vállalkozásából, írja az mfor.hu.

A lap megjegyzi, tavaly júniusban a cég végelszámolását kérte a képviselő édesanyja, mint a cég tulajdonosa és ügyvezetője. Ezzel párhuzamosan viszont a képviselő máris beszállt egy másik családi társaságba: a felesége mellett ugyanis társtulajdonos lett a Primo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben. A 6 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező társaság két leánycéggel is rendelkezik, a Primo Ferenciek Kft. és a Primo Host Kft. tulajdonosa.

A cégközlönyben megjelent hirdetményből most az látszik, hogy a Primo Ferenciek Kft.-t beolvasztják a Primo Kft.-be. Emellett pedig azért döntöttek a tulajdonosok, hogy "emeljék az üzleti forgalmat, növeljék a hitelképességet, valamint létrehozzanak egy piaci követelményeknek jobban megfelelő társasági formát."

A cég fő tevékenysége divat- és fomatervezés, éppen az, amit a kormány a szándékai szerint  fejleszteni szeretne.

Az egyesülés pedig már csak azért is hasznot hoz, mert az ún. kedvezményezett átalakulás formájában fog végbemenni, ami azt jelenti, hogy a társaságiadó-törvény alapján mentesülhetnek a vagyonátruházási illeték megfizetése alól Szatmáry Kristófék, jegyzi meg a lap.

A két társaság egyesülésével egyébként egy 61,3 millió forintos saját tőkéjű cég jön létre, mely a korábbi évek tevékenységeinek köszönhetően 55 millió forintos eredménytartalékkal rendelkezik.

Szatmáry Kristófról korábban mi is írtunk, a politikus portréját itt olvashatják.

Kéz a kézben

Évek óta ügyesen cseréli egyik szép haszonnal kecsegtető pozícióját a másikra Szatmáry Kristóf, a Fidesz-másodvonal örökös tagja. Mögötte mindig felsejlik édesanyja, a „nagyvágó" őseit büszkén vállaló üzletasszony. Szatmáry Kristóf kormánypárti képviselő és képviselőjelölt, miniszteri biztos közéleti-politikai pályafutása egy tévedésen alapul. Legalábbis erre következtethetünk azon kijelentéséből, amit a Hollai Gábor momentumos képviselőjelölttel rendezett zártkörű választási vitán tett.

Figyelmébe ajánljuk