Hétfőn új elnököt választ a Magyar Tudományos Akadémia

  • narancs.hu
  • 2020. július 5.

Belpol

A közgyűlést és a szavazást online bonyolítják le.

Hétfőn online folytatódik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193. közgyűlése, amelyen új elnököt is választanak - tudatta az MTA Kommunikációs Főosztálya vasárnap az MTI-vel.

A közgyűlés szerdán a testület titkárságának webszervereit ért terheléses támadás miatt félbeszakadt. A hétfői közgyűlés a korábban elmaradt napirendi pontokkal folytatódik, majd a közgyűlés tagjai megvitatják a jelöltekre tett javaslatokat.

Az elnöki posztért ketten indulnak: Freund Tamás neurobiológus és Pléh Csaba pszichológus, nyelvész.

Utóbbival az év elején készítettünk interjút, amelyet itt olvashatnak.

Pléh Csaba akadémiai elnökjelölt „Ez beláthatatlan kár"

A Magyar Tudományos Akadémia új vezető tisztségviselőket választ májusban. A tét nagy: mi lesz az új, a kutatóhálózatától a kormányzati önkény által megfosztott MTA új funkciója, és megmenthető-e az intézmény az elsorvadástól? Magyar Narancs: A három elnökjelölt - Freund Tamás agykutató, Szathmáry Eörs evolúcióbiológus és ön - már beadták elnöki koncepciójukat az MTA jelölőbizottságának, de a nyilvánosság még nem ismerhette meg elképzeléseiket.

A technikai kockázatok elkerülése érdekében a szavazás az ülés lezárása után az Akadémia e-választási rendszerében zajlik többek között az Akadémia elnökéről, főtitkáráról, főtitkárhelyetteséről és alelnökeiről. A 24 órás szavazás eredményét kedden délután hirdetik ki.

Kedden újabb 24 órás szavazás kezdődik a választott elnökségi tagokról, a Könyv- és Folyóirat Bizottság elnökéről és a közgyűlés által választandó bizottságok tagjairól. Az akadémiai szavazások eredményét várhatóan szerdán délután hirdetik ki, azután az új elnök és Lovász László leköszönő elnök beszéde, illetve az új vezetők online sajtótájékoztatója következik.

Freund Tamásról pedig múlt év végén írtunk bővebben, cikkünket itt olvashatják.

A nemzet tanácsadója

A megcsonkított MTA elnöke az a világhírű agykutató lehet, aki nemrég Orbánnak címzett magánlevelében a fiatalságot mételyező kormánykritikus társadalomtudósokról írt. „Freund Tamást igen nagy tudósnak tartom, nemcsak a vele politikailag egyformán gondolkozóknak, hanem a vele szemben ellenséges akadémikusoknak is ez a véleménye" - mondja az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló agykutatóról egy névtelenséget kérő akadémiai forrás.

Figyelmébe ajánljuk