Szinte teljesen lerombolták a Citadellát - videó

  • narancs.hu
  • 2022. március 18.

Belpol

Drónnal készítettünk felvételeket a felújítás címszó alatt lerombolt erődről.

A XIX. század közepén felhúzott erőd, a Gellért-hegy tetején fekvő Citadella felújítását nagy érdeklődés övezi, különös tekintettel a 106 millió forintból felállított zászlórúdra, ami Magyarország legnagyobb lobogójának lobogásáért felel, és az idei március 15-iki nemzeti ünnep alkalmából készült el.  Most a felújítás első üteme zajlik, lapunk munkatársa, Németh Déniel készített a szinte porrá zúzott építményről drónfelvételeket.

Na de az erőd felújítása az említett 106 millió forintos zászlórúdnál azért sokal többe kerül: Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és Garancsi István vállalkozása, a Market Zrt. közösen nyerte meg a Citadella felújítására kiírt 20 milliárd forintos megbízást. A megbízás négy évre szól.

 
A felújítás alatt álló Citadella 2022. március 18-án
Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs
 

Korábbi beszámolók szerint az első ütemben megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat és közparkot hoznak létre. A második ütemben az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást hoznak létre a Szabadság Bástyája címmel.

„A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 milliárd forint értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 százalékot tesz ki” - közölte a felújítást vezénylő Várkapitányság.

A videón látottakat érdemes összehasonlítani a felújítást megelőző állapottal:

 
A Citadella a felújítás kezdete előtt
Fotó: Civertan - CC BY-SA 3.0 / Wikipédia
 

FRISSÍTÉS: 

Cikkünk megjelenése után a Várkapitányság levélben tájékoztatta lapunkat a felújítás állásáról. Mint írták, "a Citadella erőd felújításának első ütemében a külső falak állapotfelmérése és javítása történik. Az eddigi munkálatok során a szakemberek már kitisztították az épületegyüttest, emellett pedig felmérték a falak és födémek állapotát. A szakértői vizsgálatok és a statikai szakvélemény a déli falszakasz egy részénél statikai állékonysági problémákat állapított meg.

Ahhoz, hogy újra megfelelő állapotba kerüljön, előbb le kellett bontani, ezután az eredeti technológiával és saját köveinek részbeni felhasználásával újraépítjük.

Kiemeljük, hogy a közelmúltban megkezdődtek az északi falrendszer tisztítási, javítási és konzerválási munkálatai műemlékvédelmi szakember közreműködésével. Ezzel párhuzamosan elkészült az erőd falainak teljes belső vonalát követő vízelvezető rendszer is, amely a jövőben a falak állagmegóvását segíti.

Az erőd külső falfelülete mintegy 10 ezer négyzetmétert tesz ki, ebből a fent említett szakasz körülbelül kétezer négyzetméternyi. Ezt az arányt figyelembe véve semmiképpen nem lehet helytálló, hogy 'szinte teljesen lerombolták a Citadellát', illetve az is téves állítás, hogy 'szinte porrá zúzott építmény'.

A nyugati ágyútorony tömbjének látványával együtt belátható, hogy képtelen állítás porrá zúzottnak és szinte teljesen leromboltnak titulálni az épületegyüttest."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.