Éket vágnának a Citadellába az új tervek szerint

  • narancs.hu
  • 2021. április 21.

Lokál

Lépcsősorokat illesztenének az épülethez, bent sétálgatni lehetne, de lenne múzeum és étterem is. 

Parkosítanák a Citadella belső részeit, és néhány ponton az épülethez is komolyan hozzányúlnának a kormány megbízásából készült tervek szerint - írja a Telex.

A lap beszámolója szerint az Art1st Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. tervei szerint úgy alakítanák át az épületet, hogy a zárt erőd falát a Szabadság-szobor mögött megbontanák, és gyakorlatilag egy ék alakú lépcsősort vágnának a keleti rondellába.

Az erőd falát további két ponton bontanák meg az épület másik végénél, itt az északi és a déli oldalon is vízesést idézve futna le a két lépcsősor, és létesítene kapcsolatot egyik oldalon a Gellért-hegy parkjaival és a Tabán irányába épített sikló fogadóállomásával, másik oldalon az oda tervezett szőlőskerttel. 

További új kilátóteraszok is épülnének, a félköríves nyugati rondellából - amely egyor az itteni diszkónak is helyet adott - pedig 1760 négyzetméteres kiállítótér lesz, ide a korábbi tervek szerint a "Magyar Szabadságharcosok múzeumát" tervezik, míg a déli épületből pedig étterem. Az északi épületben a létesítmény fenntartásához szükséges helyiségeket alakítanak ki.

Újjáépítik a várfalakat 3000 négyzetméteren, óriási kert épül 13 770 négyzetméter burkolt és 13 390 négyzetméternyi zöldfelülettel. Lesz egy másfél méter mély, 400 négyzetméter felületű tó és egy 200 négyzetméteres udvari medence, vízgépészettel. Emellett állítanak egy 35 méter magas nemzeti lobogót is az erődbe.

A Citadellát a kormány megbízásából újítják meg, és mint korábban kiderült, a felújítására kiírt 20 milliárd forintos megbízást Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és Garancsi István vállalkozása, a Market Zrt. közösen nyerte meg.

A Telex megkérdezte Erő Zoltánt, Budapest főépítészét a tervekről, aki azt mondta, kicsit meghökkentőek, de véleménye szerint kiindulásnak jó.

A koncepció szerint az építkezés 2021 második felében kezdődhet el, az első ütemben a park kialakítása várhatóan 2022 márciusáig tart, a múzeum teljes befejezésének határideje pedig 2023. április 15.

A Telex fotókat is közölt a tervekről. 

 

Figyelmébe ajánljuk