Új rozsdaövezeti területeket jelölt ki a kormány Budapesten

  • narancs.hu
  • 2023. május 18.

Belpol

A korábbi tiltakozások hatástalannak bizonyultak, jöhetnek a nagy beruházások.

A kormány a szerdai Magyar Közlönyben megjelent friss rendelettel új rozsdaövezeti területeket jelölt ki három fővárosi kerületben, ahol változtatási tilalom nem alkalmazható – vette észre a hvg.hu. A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá. 

A döntés a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekre is érvényes, tehát az új területek kijelölésével a beruházók számos előnyhöz jutnak, ráadásul az építési engedélyek igénylése is egyszerűbben működik majd. A csütörtöktől hatályos döntés három kerületet érint. Ezeket korábban Portfolio azonosította be:

  • XI. kerület: a Fehérvári út–Galvani út–Szerémi út–Barázda utca között elbontanák az ipari épületeket, itt lakóingatlanokat építenének.
  • XIV. kerület: a Zugló Városközpont projekt.
  • XV. kerület: a volt Rákospalotai Növényolajgyár területére kereskedelmi és szolgáltatófunkciókkal kiegészített lakóterületet terveznek.

A hírportál emlékeztetett, a kormány még 2020-ban vezette be az azonnali, a közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterület fogalmát, a fentit területek lehatárolását pedig 2021-ben határozta meg először. A kormány két éve még Rozsdaövezeti Bizottságot is létrehozta, hogy előzetesen véleményezze az akcióterületek kijelölését, segítse a leromlott állapotú területek, városrészek rehabilitációjának megvalósítását.

Az újbudai önkormányzat és a helyi civilek korábban tiltakoztak az átminősítés ellen, amely lehetővé teszi, hogy akármekkora épületet létesíthessenek az érintett területen, ugyanakkor az önkormányzat lenne a felelős a zöld terület biztosításáért, iskola, óvoda és orvosi rendelő építéséért. Ehhez azonban az önkormányzat szerint már nincs elég közterület a XI. kerületben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk