Újabb csalással vádolják a Mini Hungary korábbi működtetőjét

Belpol

A büntetőügyet a választások után tárgyalják tovább.

15 millió forint áfát nem vallott be a mórahalmi Mini Hungary makettpark első működtetője a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata szerint. Ebben az ügyben gyűjtött bizonyítékokat csütörtökön a Szegedi Törvényszék.

Ezt a büntetőeljárást egyesítette a korábbival, amely költségvetési csalás kísérlete miatt zajlik 2020 szeptembere óta, öt vádlottal szemben, a makettpark építése miatt. Az a vádirat közel félmilliárdos kárértékről szól.

A 2011 és 2014 között létesült Mini Hungary a történelmi Magyarországot mutatja be jellegzetes épületeivel együtt, az 1910-es pillanatfelvétel szerint. Az uniós és magyar költségvetési pénzből zajlott beruházás az ügyészség szerint finanszírozási gondokkal küzdött végig, ezért a kivitelezés közben azért, hogy megkapják a támogatás következő részletét, el nem készült maketteket is készre jelentettek, több makettet túláraztak, illetve nem a megfelelő minőségben készíttettek el. A projektet 2014. március 31-én készre jelentették, de az ellenőrzéskor az derült ki, hogy a park nincs kész, húsz makett nem volt a helyszínen, ezért a fejlesztési ügynökség úgy döntött, a támogatást az építtetőknek vissza kell fizetniük.

A park ezután működött, de a büntetőeljárás megindult, és a létesítményt árverésen megvette a mórahalmi önkormányzat, amely ma is működteti. A harmad- és az ötödrendű vádlott elismerte a bűnösségét a vádirat szerint, a többiek viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy nem akarták megkárosítani a költségvetést, az irányító hatóság folyamatosan késett a jogosan igényelt kifizetésekkel – az első esetben egy évig, a második részlettel hat hónapig, az 52 hónapig tartó építkezés alatt 27 hónapig a hatóság miatt csúszott a munka –, emiatt voltak bajban, és csak veszítettek a projekten. A másodrendű vádlott – akit most az újabb költségvetési csalással megvádoltak – állította azt is, hogy a parkjuk sorsáról politikai döntés született, és a hatóságok ennek megfelelően álltak az eljáráshoz.

A Gaudi Tibor bíró vezette tanács most azt vizsgálta, hogy amikor a park területének megvásárlásáról megállapodtak az építtetők a mórahalmi önkormányzattal, majd ezt a szerződést „visszacsinálták”, mert nem tudták kifizetni a teljes vételárat, hová kerültek az erről szóló számlák, amelyek után be kellett volna vallania az áfát.

A Szegedi Törvényszék meghallgatta a parkot működtető Bornemzet Kft. egykori könyvelőjét, aki azt vallotta, egy alá nem írt szerződéspéldányt kapott a kft.-től. Ebből tudta, hogy a területet visszaadják a mórahalmi önkormányzatnak, azzal, hogy a félig kifizetett vételár és a portán elvégzett földmunkák értékét elszámolják. Számlákat azonban, amelyeket könyvelhetett volna, nem látott, bár kérte a másodrendű vádlottól.

 
Az újabb költségvetési csalás vádja miatt tartott tárgyalás a Szegedi Törvényszéken csütörtökön. A másodrendű vádlott nem járult hozzá, hogy felismerhető fotó készüljön róla.     
Fotó: A szerző felvétele
 

A bíróság szemlátomást a rendelkezésre álló iratokból sem jutott sokkal előrébb. A mórahalmi önkormányzat igazolta, hogy a számlákat kiállította, mert megvannak a hiteles másodpéldányok, és a tértivevény is megvan arról, hogy ezeket elküldte a másodrendű vádlott cégének. A posta azonban egy évig őriz meg bizonyos iratokat, így tavaly, amikor a rendőrségi nyomozás zajlott, arra nézve nem tudott információval szolgálni, hogy kézbesítette-e a címzettnek a számlákat.

A címzett másodrendű vádlott a törvényszéken most azt mondta, írásban fog vallomást tenni, a könyvelő tanúvallomásának ismeretében.

A tanácsvezető bíró – Bálint Márton ügyész kérésére – felolvasta a rendőrségen tett korábbi vallomását. Eszerint kompenzációs számla nem jutott el hozzá, ezért nem vallották be. A NAV 2018-19-ben egy éven át vizsgálta a Bornemzet Kft. könyvelését, hét évre visszamenőleg, a szigorú számadású nyomtatványokat 2007-től, de egyéb hibát nem találtak.

Gaudi Tibor bíró azt is kihirdette, hogy a tárgyalás április 28-án folytatódik. Még eldől, hogy meghallgatnak-e újabb szakértőt arról, milyen állapotban lehettek a park makettjei az átadáskor, de most már lehet készülni arra, hogy az eljárás első fokon hamarosan befejeződik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk