Több ezren tüntettek az orosz nagykövetségnél

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Belpol

Márki-Zay Péter szerint amikor Vlagyimin Putyin egy új Szovjetuniót akar felépíteni, Magyarország számára csak az Európai Unió és a NATO jelentheti a béke és a függetlenség biztosítékát.

Ukrajna megtámadása ellen tiltakozó demonstrációt rendeztek az ellenzéki pártok Budapesten, Oroszország nagykövetségének Bajza utcai épülete előtt csütörtök este.

A Telex beszámolója szerint a gyülekezők este hét körül azt skandálták, „Ruszkik haza, ruszkik haza!” , a kezdetben néhány száz résztvevő ukrán, magyar és uniós zászlókat hozott, feltűnt többek közt egy Putyint Hitler-bajusszal ábrázoló kép is.

Egy idő után aztán a Bajza utca teljes szélességében állt, több ezresre duzzadt a tömeg. Az orosz nagykövetséget kordonnal kerítették el, és rendőrök álltak az épület előtt. 

 
Fotó: Németh Dániel

 A tüntetésen Osvát Zsolt influenszer arra emlékeztetett, a kormányközeli média hetek óta azt sulykolta, nem lesz háború. Vadai Ágnes, a DK alelnöke azt mondta, „ez Putyin igazi arca és ez az a hatalom, amihez Orbán Viktor 10 éve dörgölőzik”. Szerinte  a magyar miniszterelnöknek határozottan, mismásolás nélkül el kell ítélnie az orosz agressziót, és Szijjártó Péter külügyminiszternek is haza kellene térnie Bahreinből. Vadai szerint aki medvével alszik, az nagyobbnak érezheti magát, de sosem tudhatja, mikor falják fel. 

Orbán Viktornak annyira kellemetlen a mai nap, hogy ha rajta múlna, nem kerülne be a történelemkönyvekbe – ezt Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke mondta. Szerinte az „igazán nagy bűn az a függőség, amit Orbán Viktor a Paks2 erőltetésével kiépít”.  A politikus azt mondta, április 3-án Magyarországon le fogják váltani „a diktátor haverját”.

Kanász-Nagy Máté beszédet mond

 
Kanász-Nagy Máté
Fotó: Németh Dániel

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke ukránul és magyarul is azt mondta, „támogatjuk Ukrajnát”. Szerinte Putyin és Orbán is képes arra, hogy egyetlen perc alatt változtasson a véleményén. Kunhalmi azt javasolta Szijjártó Péternek, adja vissza orosz állami kitüntetését.

Kunhalmi Ágnes beszédet mond

 
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Németh Dániel

Józan László kárpátaljai születésű színész arról szólt, félti a családját, a rokonait, a barátait, azt a helyet, ahol a gyerekkorát töltötte, szóba hozta a világháborút megélt nagyszüleit, remélve, hogy neki nem kell ilyet átélnie. 

 
Fotó: Németh Dániel

 A béke érdekében ki kell állni a háború által fenyegetett, ukrajnai magyar honfitársainkért. A külhoni és az anyaországi magyarokat is csak békével lehet megvédeni – erről Lukács László, a Jobbik alelnöke beszélt. Donáth Anna, a Momentum elnöke arra emlékeztetett, hogy generációja békében nőtt fel, és eddig elképzelhetetlen volt, hogy egy szomszéd országban háború törjön ki. Szerinte az egységes Európa addig nem valósulhat meg, amíg Orbán Viktor Magyarországon hatalmon van. 

Donáth Anna beszédet mond

 
Donáth Anna
Fotó: Németh Dániel

Karácsony Gergely főpolgármesternek is Orbán Viktor jutott eszébe az ukrajnai háborúról. Azt mondta, a magyarok békében és biztonságban szeretnének élni Európa közepén, és „most itt vagyunk, és néhány napunk van arra, hogy eltávolítsuk a hatalomból azt az embert, aki már elfelejtette a magyarok 1000 éves álmát, és azt is, hogy miről szónokolt '98-ban itt, a Hősök terén”.

Karácsony szerint az Orbán-rendszer olajozta éveken át azt a gépezetet, amely most lerohanja Ukrajnát. A főpolgármester bejelentette, péntektől a főváros az ukrán zászló színeivel fogja kivilágítani a Halászbástyát, és a „fővárosi önkormányzat operatív törzse” várja azokat, akik menekülnek.

Karácsony Gergely beszédet mond

 
KaracsonyGergely
Fotó: Németh Dániel

 A rendezvényen Gerendás Péter elénekelte John Lennon Imagine és Give peace a chance című dalát.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról beszélt, hogy a kormányváltás feladatát meg kell hagyni április harmadikára, most az emberi életekért kell aggódni, magyarokért, ukránokért és oroszokért, és tenni azért, hogy a konfliktus békés módon rendeződjön. A miniszterelnök-jelölt szerint amikor Vlagyimin Putyin egy új Szovjetuniót akar felépíteni, Magyarország számára csak az Európai Unió és a NATO jelentheti a béke és a függetlenség biztosítékát.

 
Márki-Zay Péter
Fotó: Németh Dániel 

Márki-Zay arról is beszélt, hogy öt kéréséből kettőt Orbán Viktor már teljesített, de van másik három, ami még hátravan: fejeződjön be a Paks2 beruházás engedélyezési eljárása, távozzon „az orosz kémbank” Budapestről, és  Szijjártó adja vissza „az orosz érdekek szolgálatért” Szergej Lavrovt orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését. Arra kérte a jelenlévőket, hunyják be a szemüket, és elmondott egy imát. A rendezvény végén egy jelenlévő az ukrán himnuszt énekelte, a tömeg pedig a magyart.

  
Fotó: Németh Dániel

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk