Vállalja a börtönt, elnézést kért az államtól a Mini Hungary makettpark projektvezetője

Kis-Magyarország

Öt vádlottból kettő beismerte bűnösségét a Mini Hungary parkot érintő félmilliárdos költségvetési csalás ügyében. A Szegedi Törvényszék előtt a harmadrendű vádlott – egy országgyűlési képviselő korábbi kampányfőnöke – kedden az államtól is elnézést kért. Ez a második előkészítő ülés volt, az érdemi tárgyalás februárban kezdődik.

„A vádirattal egyezően elismerem a bűnösségemet” – mondta a Szegedi Törvényszék előtt kedden K. B., a mórahalmi Mini Hungary makettpark építésének körülményeit vizsgáló büntetőeljárás harmadrendű vádlottja, a projekt vezetője.

A park létrehozói pályázaton félmilliárd forint uniós támogatást kértek arra, hogy a történelmi Magyarország 1910-es állapotát, hegy- és vízrajzát, ötven fontos épületét méretarányosan megjelenítsék. A működtetésre a Bornemzet Kft. vállalkozott, a projektmenedzser a MITT Zrt., a kivitelező pedig a Háromhalom Kft. volt. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szerint a 2010-ben indult, összesen 648 milliós projekt végig finanszírozási gondokkal küzdött.

A csalás azonban kiderült

Az önerő is csak rövid időre került a megadott számlára, aztán aki adta – az elsőrendű vádlott egyik cége –, visszavette. A fejlesztési ügynökség közben szabálytalanságok miatt megbírságolta az építtetőt, így 25 százalékkal kevesebb támogatásból kellett volna megvalósítani a beruházást, változatlan műszaki tartalommal. Ezért a vádlottak – a park építtetője, későbbi működtetője, a projekt ügyeinek intézője, a kivitelező és a műszaki ellenőr – valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be a hatósághoz. Állítva, hogy elkészültek, amivel épp kell, azért, hogy a támogatás következő részét megkapva tényleg be tudják fejezni a beruházást. Az üggyel szeptemberben már foglalkozott a Narancs.hu.

Tárgyalás Gaudi Tibor tanácsa előtt

Tárgyalás Gaudi Tibor tanácsa előtt

Fotó: A szerző felvétele

A csalás azonban kiderült. A park nem épült meg időben teljesen, a kész makettek egy részét pedig rövid időn belül restaurálni kellett, mert nem megfelelő anyagból készültek. Mivel a projekt nem úgy valósult meg, ahogyan azt vállalták, az uniós támogatás visszajár. Az államot így 436 milliós kár érte, amiből 50 millió térült meg.

Ha nem működik együtt, elveszti állását

A korábbi előkészítő ülésen az első-, másod- és negyedrendű vádlottak ragaszkodtak ahhoz, hogy ártatlanok, az ötödrendű vádlott, a beruházás műszaki ellenőre, K. S. R. azonban beismerte a bűnösségét. Azt mondta, tudta, hogy az általa aláírt dokumentumok egy része valótlan, de K. B. erre kérte, és ő attól tartott, ha nem működik együtt, elveszíti az állását. Így volt – mondta K. B. kedden, és elnézést kért ezért a negyed- és ötödrendű vádlottól, valamint a magyar államtól is.

Gaudi Tibor tanácsvezető bíró kérdéseire válaszolva azt mondta, mélységesen megbánta, amit tett: hogy amikor látszott, nem valósítható meg a projekt probléma nélkül, mégis vállalta, hogy részt vesz benne, és ilyen módon. Állítja, a céljuk a csalással nem az állam megkárosítása volt, hanem az, hogy be tudják fejezni a parkot. Mivel ő 2009-ig az állami szférában dolgozott – minisztériumi regionális koordinátorként a fejlesztési ügynökséggel működött együtt –, tudta, hogy hónapokat csúszik a projektek ellenőrzése a befejezésükhöz képest.

Saját pénzzel is beszállt

Így esély volt arra, hogy a park az ellenőrzésig tényleg elkészül a közben megkapott támogatásból. A pénzhiányon ő is próbált enyhíteni: saját pénzzel is beszállt a beruházásba, kölcsönöket vett fel, és az utolsó időkben dolgozott a helyszínen, éjjel-nappal – mint mondta, diplomás ember létére ő is hordta a téglát –, hogy a park elkészüljön.

A finanszírozási nehézségek mellett mások is adódtak, például a terület mocsaras volt korábban, sok pénz ment el a feltöltésre. Az is gondot okozott, hogy az elsőrendű vádlott B. S. – aki a Szeviép-per egyik főszereplője – egy idő után, hogy látszottak a nehézségek, már nem nagyon mutatkozott a projekt közelében.

Ráment az élete

K. B. elmondta, szeretné helyrehozni a hibáját, amelyre ráment majdnem a teljes szakmai reputációja és magánélete. Továbbra is pályázatírásból él, élettársával három kiskorú gyermeket nevelnek, vagyona most már nincs – a végrehajtó elárverezte azt a házrészt, amely még a nevén volt. Résztulajdonosa és még vezérigazgatója, minimálbéren bejelentve a park építésében érintett MITT Zrt.-nek, amelyben B. S. is tulajdonos. A történtekhez nem tartozott, de K. B. elmondta a bíróság előtt: 2002-ben és 2006-ban Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő kampányfőnöke volt.

Pannonhalmi Bencés Főapatság makettje

A Pannonhalmi Bencés Főapatság makettje

Fotó: youtube.com

A bíróság elfogadta a K. B. bűnösségét beismerő nyilatkozatot. Ez azzal jár, hogy a vádiratban neki szánt büntetésnél súlyosabbat nem kaphat. Ez másfél év börtön, 400 ezer forint pénzbüntetés. A büntetőeljárás érdemi része 2021. február 25-én kezdődik az első tárgyalással, a vádlottak meghallgatásával.

(Címlapképünkön a Parlament makettje a mórahalmi Mini Hungary Parkból. A felvétel forrása: morahalom.hu.)

Figyelmébe ajánljuk