Göncz Árpád nem érdemel teret a szombathelyi Fidesz szerint

  • narancs.hu
  • 2022. február 24.

Belpol

Az egyik kormánypárti képviselő szerint a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök megosztó személyiség volt, nem szerencsés közterületet elnevezni róla.

Közterületet szeretne elnevezni a szombathelyi képviselő-testület Wagner Andrásról, aki a rendszerváltás után két cikluson át volt a város polgármestere, illetve Göncz Árpádról, a rendszerváltás utáni első köztársaság elnökről, de nem sikerült egyhangúlag dönteni – írja a Nyugat.hu.

Wagner Andrásról eredetileg a Szent Márton utca belváros felőli, a Szent Erzsébet tértől a Gyöngyös-patakig tartó szakaszát szerették volna elnevezni. A katolikus egyház azonban úgy látta, ez a változás megbontaná a Ferences-templom környékének utcanév-rendszerét. Ezért a közgyűlés – három fideszes képviselő tartózkodása mellett – úgy határozott, hogy Wagner András nevét inkább a Gyöngyösparti-sétány viselje.

Göncz Árpádról egy név nélküli teret szeretnének elnevezni, ez a városháza mögött, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtt található.

A tudósítás szerint Melega Miklós képviselő azt mondta, Göncz Árpád tevékenysége nem egyértelmű, köztársasági elnökként sokszor fogalmazott meg erős kritikát, és nincs meg még a történelmi távlat a politikus életművének objektív értékeléséhez.

Az a tér Sátory Károly választókerületéhez tartozik. Sátory szerinteaz ott élők közül sokan nem örülnének a Göncz Árpád térnek, ezért előtte meg kell kérdezni az embereket, mit gondolnak, és csak akkor kellene ilyen döntést hozni, „ha száz százalékos az elfogadottsága”.

Takátsné Tenki Mária szerint ez az elnevezés most kampánytéma, ezért a választás utánra kellene halasztani a lakosság megkérdezését. Neki az a véleménye, inkább új utcákat kellene elnevezni, és nem a régieket átnevezni – viszont szerinte az érintett területeken lakók és az ott működő cégek 80 százalékos egyetértésével el lehet nevezni egy közterületet.

A szombathelyi közgyűlés végül úgy döntött, folytatódjon a két közterület elnevezésének előkészítése, és egyeztetnek az ott lakókkal is. A fideszesek erre az előterjesztésre nemmel szavaztak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk