Ujhelyi: Tényszerűen hazudik a Fidesz a háborús inflációról

  • narancs.hu
  • 2022. július 17.

Belpol

A szocialista politikus szerint most a legőszintébb Fidesz-támogató is rájön, hogy nem Soros György lopakodott be és ette ki a hűtőjét.

A magyar kormány a háborús inflációval magyarázza, hogy muszáj megszorításokat bevezetni, és azt állítja, hogy az orosz–ukrán háború és az arra reagáló uniós szankciók miatt nőnek az élelmiszerárak, tehát minden rossznak kizárólag a háború és Brüsszel az oka. Ez azonban gonosz és leegyszerűsítő hazugság – írja Ujhelyi István.

Az MSZP-s európai parlamenti képviselő 2014 óta minden vasárnap nyílt levélben mondja el a véleményét a kormány munkájáról.

A politikus szerint a háborús infláció említésével a kormány elhárítja a felelősséget, „pedig a jelenlegi helyzetért legnagyobb részt a Fidesz túlköltekező, szociálisan érzéketlen, a klímaválságot tagadó, oligarcha- és nagytőkebarát gazdaságpolitikája a felelős” – véli Ujhelyi.

A képviselő úgy látja, a gazdasági válság mélyülése miatt a NER  megroggyan saját hazugságainak súlya alatt, „és bár ideig-óráig még talán meg tudja vezetni a lakosság egy részét a nekik felfestett kamuellenségek képével, de rövidesen mindenkinél be fog kopogtatni a valóság”. 

Ujhelyi emlékeztet, hogy az üzemanyagokra jóval a háború előtt, még tavaly novemberben vezette be a hatósági árat a kormány, miután a benzin ára ötszáz forint fölé emelkedett, mégpedig az infláció miatt. Az alapvető élelmiszerek hatósági árának bevezetését január 12-én jelentette be a kormányfő egy facebookos videóban. „Ehhez képest az orosz invázió jóval csak ezen bejelentések után, idén február 24-én indult el; vagyis a háború – bár a világgazdaság változásaira értelemszerűen azóta érdemi hatással van – a durva méreteket öltött magyarországi infláció kapcsán csak jóval később került a képletbe. Erre hivatkozni, ezt kizárólagos okozatként felmutatni nettó átverés. Nem beszélve arról, hogy a forint folyamatos mélyrepülése és a gazdasági válság mélyülése egyértelműen az európai közösséggel vívott esztelen harccal és az ennek következtében befagyott támogatások hiányával van jelentős összefüggésben, nem mással” – írja Ujhelyi.

A szocialista politikus szerint már a koronavírus-járvány idején látszott, hogy a Fidesz politikacsináló gépezete megrogy, ha nem olyan ellenséggel kerül szembe, amit maga talált ki.

A képviselő úgy gondolja, azt a válságot, ami most jön, „kamuzó közmédiával, plakáttengerrel, jól megírt politikai szólamokkal már nem lehet majd elfedni vagy megmagyarázni. A legőszintébb Fidesz-támogató is látni fogja, hogy nem Soros György lopakodott be és ette ki a hűtőjét már hó közepén, nem meleglobbista brüsszeli bürokraták írták át vastag filccel az árcédulákat a sarki boltban, és végképp nem »hazaáruló libernyákok« miatt borultak be a családi vagy önfoglalkoztató kisvállalkozások.”

A Fidesz számára nem lenne nagy luxus szerinte – a negyedik kétharmados győzelem után –, ha végre őszinte lenne, és nem másokra mutogatna, ha maga is hibázott. Ujhelyi egyben az MSZP „létbiztonság-csomagjának” megvalósítását ajánlja a Fidesznek, hogy a leginkább rászorult társadalmi csoportok rapid és válságálló segítséget kapjanak az élesedő szociális krízis közepette.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk