Nem létező élelmiszert is véd hatósági árral a kormány

Vég nélkül

Belpol

A kristálycukorral és a sertéscombbal együtt alapvető élelmiszerként szerepel a július 1-jéig érvényes árstoprendelet plakátjain a csirkeszárnyvég. Pedig élelmiszerüzletekben nem lehet hozzájutni, nyers húsra szakosodott állateledelboltokban sem mindig.

Amikor a kormány február 1-jei hatállyal hatósági árat vezetett be bizonyos termékekre, külön arculati kézikönyv szabta meg, mekkora legyen az árstoplogó, a plakát kék hátterének mi a színkódja. Letölthető, kinyomtatható plakátmintákat is közzétettek, az egyikbe nyomdai és helyesírási hibák csúsztak. Betűk, kötőjelek, pontok maradtak ki a szavakból, például a csirkeszárnyvégből is az i betű. Gyorsan javították a hirdetményt.

Az eredetileg három hónapra szóló, 6/2022. (I. 14.) Korm.-rendeletet tették széles körben ismertté így. Ez a koronavírus-világjárvány elleni védekezéshez kapott országgyűlési felhatalmazás alapján, „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” 6 pontban jelöl meg „hatósági áras termékeket”. Ezek: a kristálycukor; a búzafinomliszt; a finomított napraforgó-étolaj; a sertéscomb; a csirkemell, a csirke-farhát (hát egyben, vagy külön far és szárnyvég); végül az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej. A rendelet szerint, ha ezeket árusította egy üzlet tavaly októberben, úgy az akkori áron kell továbbra is kínálnia és megadott mennyiségben tartania, különben 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal sújthatják, akár többször is. A Magyar Közlönyben a melléklet bővebben is tartalmazza, milyen árukról van szó. A csirkehúsoknál így hozzáteszik, hogy „…(ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)”. A plakáttal minden üzletben lehet találkozni, van, ahol az ajtóra ragasztották ki, máshol üveglappal védett hirdetőtáblára.

Ez alapján bárki készpénznek veheti, hogy a csirkeszárnyvég – a far-háttal, a farral és a háttal együtt, a mellel és a combbal szemben – kis értékű étel. Vagyis a kormány így segít a legszegényebbeken is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk