Vejkey Imre keresztényként másodrangú állampolgárnak érzi magát

  • narancs.hu
  • 2021. január 20.

Belpol

A bíróságokon. A katolikus egyház is kiakadt egy Jézus-karikatúra ügyében született ítéleten. 

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon elutasította a KDNP-s Vejkey Imre keresetét, amelyet a Népszava Jézust és Müller Cecíliát ábrázoló karikatúrája miatt nyújtott be.

Vejkey személyiségi jogi pert indított "a keresztény közösség jogainak védelmében."

A karikatúrán a keresztre feszített Jézus előtt Müller Cecília országos tisztifőorvos látható, amint azt mondja: "alapbetegsége függőséget okozott."

Vejkey a vasárnap.hu-nak nyilatkozva nonszensznek nevezte, hogy felperesként nem szólalhatott fel a tárgyaláson, illetve hogy az ügy bírója - akit név szerint is megemlít - "jópofának" találta a karikatúrát.

„Természetesen fellebbezek, ha kell az alkotmánybíróságig is elviszem ezt az ügyet. Nem fogok beletörődni abba, hogy keresztényként másodrangú állampolgár legyek a magyar bíróságokon” – nyilatkozta a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Az ítéletet közleményben kommentálta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is. Ebben az áll: felháborítónak és diszkriminatívnak tartják, hogy politikai célra használjanak fel vagy jópofának nevezzenek bármely olyan írást vagy rajzot, amely a keresztény vagy bármely más vallási közösséget méltóságában sérti, megalázza vagy alapvető értékeit, jelképeit gúny tárgyává teszi.

Figyelmébe ajánljuk