Egy áldozat részletesen megírta Ferenc pápának, hogyan molesztálta őt egy pap, és miként próbálták eltussolni az ügyet

  • narancs.hu
  • 2018. február 5.

Bűn

Éveken át próbáltak panaszt tenni, de a helyi egyház rágalmazónak nevezte őket.

Ferenc pápa 2015-ben levelet kapott a papi pedofília egy chilei áldozatától, aki szemléletesen és részletesen leírta, hogy miként molesztálta őt egy pap, és hogy

a chilei egyházi hatóságok miként tussolták el az ügyet, noha ő és társai többször panaszt tettek

– jelentette hétfőn az AP hírügynökség egy exkluzív tudósításában.

A pápa januári chilei látogatása során találkozott a papi pedofília ottani áldozataival, nyilvánosan bocsánatot kért ezekért a tettekért, de védelmébe vette Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban, mert vádjuk szerint Juan Barros megpróbálta eltussolni a karizmatikus közösségvezető pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő még Chilében azt mondta: ez a vád rágalom, mert nincs bizonyíték arra, hogy Barros el akarta volna kenni Karadima bűncselekményeit. Ferenc több száz pappal is találkozott, akik viszont arról a fájdalmukról beszéltek neki, hogy sokan kollektíve bűnösnek tartják őket egyes társaik valóban bűnös cselekedetei miatt, és hogy a helyi egyház a pedofílbotrányok miatt sokat veszített erkölcsi tekintélyéből, több fizikai támadás is ért papokat, apácákat. A pápa elismerte, hogy a vétleneknek „nagy árat” kell fizetni, igazságtalanul.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta a nemi visszaélések vádjában, és életfogytig tartó vezeklésre ítélte. Juan Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de ezeket Ferenc pápa elutasította. Az egyházfő már Chiléből hazafelé menet, a repülőgépen újságíróknak nyilatkozva bocsánatot kért a papi pedofíliáról alig néhány nappal korábban tett kijelentései miatt. Elismerte, hogy

„szerencsétlenül” fogalmazott, ami „arculcsapás” volt az áldozatoknak.

Miután Chilében sokan felháborodtak azon, hogy nem fogadja el Barros püspök lemondását, a pápa csaknem egy héttel ezelőtt a dél-amerikai országba menesztette a szexuális bűncselekmények egyik köztiszteletben álló vatikáni szakértőjét a püspök ügyének kivizsgálására. Charles Scicluna máltai püspök és az általa vezetett, világi szakértőkből álló bizottságnak az a feladata, hogy meghallgassa az áldozatokat. A testület albizottsága a pápa által létrehozott Bizottság a Kiskorúak Védelmére nevű testületnek. Utóbbi vezetője Sean O’Malley bostoni bíboros.

A szóban forgó nyolcoldalas levélről annak írója, Juan Carlos Cruz és a Scicluna püspök vezette albizottság számolt be az AP-nek. Az albizottság tagjai elmondták, hogy 2015 áprilisában küldöttséget menesztettek a Vatikánba, kifejezetten azért, hogy személyesen adják át a Barros püspökről szóló levelet Ferenc pápának. Ebben

Cruz leírta, hogy Karadima miként követett el vele szemben szexuális visszaélést, és hogy Barros, valamint mások is ennek szemtanúi voltak, de szándékosan nem vettek róla tudomást.

A delegáció a Vatikánban találkozott O’Malley bíborossal, és elmondták neki, miért nem tartják szerencsésnek, hogy a pápa nem sokkal korábban kinevezte Barrost osornói püspöknek, valamint átadták neki Juan Carlos Cruz levelét azzal, hogy adja át Ferencnek. „Ő biztosított bennünket afelől, hogy átadja a levelet a pápának, és beszél neki aggályainkról. Később pedig közölte velünk, hogy megtette, amit megígért” – mondta a bizottság egyik tagja, Marie Collins az AP-nek. Cruz, aki ma már Philadelphiában él, szintén beszámolt arról az AP-nek vasárnap, hogy amikor a pápa az amerikai városban járt látogatáson, O’Malley felhívta őt, és egyebek között elmondta neki, hogy az egyházfő kezébe adta a levelét.

Cruz és a chilei papi pedofília több áldozata éveken át próbáltak panaszt tenni Karadima ellen és bűnei eltussolása miatt, de

a helyi egyház minden szintjén elutasították és rágalmazónak nevezték őket.

Még a pápai nagykövet sem volt hajlandó találkozni velük, pedig többször kérték erre. Barrossal az AP is készített interjút, és akkor is tagadta, hogy tudna bárki bármilyen szexuális visszaéléséről abban a közösségben, valamint azt is, hogy ő maga részt vett volna ilyen cselekedetekben.

Az AP szerint bárki érvelhet azzal: a pápa olyan sok levelet kap szerte a világból, hogy elképzelhető, Juan Carlos Cruz levele elsikkadt. De ez nem egy átlagos levél volt, és a Vatikánba érkezésének körülményei sem voltak átlagosak – jegyezte meg a hírügynökség.

(via MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Maurizio Brambatti

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.