Kiszabadulhat az életfogytiglani börtönre ítélt amstetteni rém, aki 24 évig tartotta fogva lányát

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Bűn

Gondozóotthonba kerülhet, mert egy új pszichiátriai jelentés szerint már nem veszélyes a társadalomra.

Kiszabadulhat a szigorúan őrzött börtönből az osztrák szexuális bűnöző, Josef Fritzl, aki 24 évre egy pincébe zárta és rengetegszer megerőszakolta lányát

írjaBBC. Vérfertőző viszonyukból 7 gyerek is született.

A most 88 éves Fritzl 2009-ben kapott életfogytiglani börtönbüntetést. Az ORF osztrák közszolgálati televízió jelentése szerint a demenciában szenvedő Fritzlről készült új pszichiátriai jelentés alapján már nem jelent veszélyt a társadalomra.

Fritzlt a Krems an der Donau városában található Stein börtönben, a mentálisan zavart elmeállapotú bűnözők számára fenntartott szigorúan őrzött intézményben tartják fogva. Ausztriában az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek 15 év letöltése után kérhetik feltételes szabadlábra helyezésüket, e törvény értelmében Fritzl idén feltételesen szabadlábra helyezhető.

Jogi szakértők szerint a feltételes szabadlábra helyezés is szóba jöhet, ami azt jelenti, hogy Fritzl, aki azóta nevet változtatott, gondozóotthonba kerülhet, mert gyengélkedik, demenciája miatt szellemileg hanyatlik. 2022-ben egy tartományi bíróság úgy ítélte meg, hogy Fritzl már nem veszélyes, és áthelyezhető egy normál börtönbe. A bécsi felsőbb tartományi bíróság azonban ezt nem hagyta jóvá.

 

Az Amstetten városában 2008-ban kirobbant ügyet Ausztria bűnügyi történelmének egyik legsúlyosabb ügyeként jellemezték. Fritzlt egyik gyermekének gondatlanságból elkövetett meggyilkolásáért, nemi erőszakért, vérfertőzésért és lánya rabszolgasorba taszításáért ítélték el. Lánya és gyermekei azóta új személyazonosságot vettek fel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.