Halálra gázolták a Kreml-kritikus orosz költőt

  • narancs.hu
  • 2024. január 14.

Külpol

Lev Rubinstein – az avantgárd konceptualista mozgalom egyik alapítója – rendszeresen tiltakozott a Kreml fokozódó elnyomásával szemben.

Néhány nappal azután, hogy Moszkvában elütötte egy autó, meghalt Lev Rubinstein orosz költő, a szovjet underground irodalmi élet egyik kulcsfigurája, aki Vlagyimir Putyin elnököt is kritizálta, írja a Guardianre hivatkozva a 444.hu.

„Apám, Lev Rubinstein ma meghalt” – írta lánya, Maria egy blogon, amit az orosz média is átvett. A 76 éves férfit január 8-án elütötte egy autó Moszkvában, súlyos állapotban szállították kórházba. A moszkvai közlekedési minisztérium szerint a jármű nem lassított, amikor Rubinstein átkelt az úton. Az előzetes információk szerint a sofőr 12 hónap alatt 19 közlekedési szabálysértést követett el.

Rubinsteint az avantgárd orosz konceptualista mozgalom egyik alapítójaként tartják számon, ami az 1970-80-as években a szocialista realizmus hivatalos doktrínáját gúnyolta ki. Rubinstein saját műfajt teremtett a költészet és a színház ötvözésével, rövid mondatokat írt perforált kártyákra, és ezeket a színpadon felolvasta. Könyvtárosként végzett mindennapi munkája és a szovjet bürokráciája ihlette előadásait, amiben az abszurd komédiát és az improvizációt ötvözte.

A Szovjetunió összeomlása után műveit széles körben publikálták a mainstream kiadók.

Rubinstein nyíltan ellenséges volt Putyin kormányával szemben,

és rendszeresen tiltakozott a Kreml fokozódó elnyomása és az emberi jogok megsértése ellen. Miután Putyin megindította teljes körű támadását Ukrajna ellen, Rubinstein más neves írókkal együtt nyílt levelet írt alá, amiben elítélték a „bűnös háborút” és a Kreml hazugságait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk