Ponty - Gárdony

  • kertész lesek
  • 2014. augusztus 15.

Ételhordó

Szembejön egy '63-as étlap - az Ételhordó munkatársára más megpróbáltatások is várnak.

Ha rondát akarnak látni a Velencei-tónál, akkor a gárdonyi városközponttal kezdjék. Máshol persze - főleg Pesten - "emberléptékű" zöldberuházásnak mondanánk az ilyen, nem toronyházakból álló panelost, ott van például Aquincumnál a Pók utcai lakótelep, mennyivel cukibb, mint Békásmegyer. De egy üdülőövezetben kifejezetten ormótlan. Pláne, hogy a többihez képest hatalmas, és cseppet sem hangulatos gárdonyi vasútállomás is itt éktelenkedik...

Nos, elég messziről indítottuk, de talán így érthetőbb, miért kerültük el éveken át a 7-es főút és a vasút menti Ponty éttermet, amiről sokáig azt hittük, hogy az állomás restije.

false

Nem az. Mi több, több évtizedes létesítményről van szó, bár fénykorában minden bizonnyal megállják, hogy épületét ennyire csúf zöldre és tüdőszínűre fessék. Amúgy e fénykor valószínűleg az 1960-as évek elején lehetett. A korszak elgondolkodtató tárgyi emléke, egy bekeretezett 1963-as étlap kiemelkedik a dekorációk közül. Nem bírjuk ki, hogy idézzünk belőle: "Gulyásleves csip. 4,40 Ft, Zöldbabfőzelék s. sült 6,55 Ft, Rántott sertés pir. b. 12,55 Ft, Pontyhalászlé 13,75 Ft".

Ugye, hihetetlen?

Legalább ennyire hihetetlen az is, hogy a kerthelyiséget sikerült úgy kialakítani, hogy azokat a kellemetlenségeket, amiket a környékről írtunk, magunk mögött hagyhassuk. A zajok elkerülik, a felszolgáló hölgy szinte rokonként tekint ránk, tényleg csak a madárcsicsergés hiányzik... Illetve az, hogy kiderüljön, miért hívják zöldborsólevesnek (500 Ft) azt a tűzforró tálat, ami elsőnek érkezik? Oké, van benne borsó, de van benne legalább ugyanannyi krumpli meg sárgarépa is. Sűrű és zsíros (olajos?), a hozzáadott tésztáról a közérti zacskós cuccok ugranak be. Tán valamivel jobban járunk a grillezett pulykával (1900 Ft), amit tényleg friss salátaágyon hoznak. Igaz, hogy a hús akár pitába is kerülhetett volna, annyira kebabos a kiszerelése és a fűszerezése. S azt sem bántásból mondjuk, hogy ha itt járnak, mellőzzék a harcsapaprikást túrós csuszával (2200 Ft). Íztelen haldarabkák, szétfőtt tészta, pedig errefelé a halas dolgokat kellene a leginkább erőltetni. Igaz, nem mindenáron. A gyümölcskehely (900 Ft) sem gyümölcskehely, a tejszínhab és a barackbefőtt mellett van benne egy nagy adag puding, de az legalább finom.

Neked ajánljuk