Tartalom

(2014-07-31)

Snoblesse
Publicisztika

Publicisztika

Amiben világutolsók vagyunk - Mit mondanak a PISA-tesztek eredményei a szegényekről?

Világutolsónak lenni nem könnyű feladat. Egy rakás elmaradott, háborúkkal, diktatúrákkal, természeti csapásokkal és betegségekkel sújtott országot kell magunk elé utasítani ahhoz, hogy megszerezzük ezt a kitüntetett pozíciót. Hogy érzékeljük, milyen nehéz a világutolsóság megszerzése - különösen, ha korábban akár csak egy kis időt is eltöltöttünk a csúcson -, gondoljunk bele, hogy még a magyar férfifutball sem tudta a 32. helynél lejjebb küzdeni magát a 208 országot tartalmazó ranglistán.

Egotrip

Sándor Judit

Egotrip

Testbeszéd

A távoli szolgálólány meséje

Talán másképp alakult volna a béranyaság és a dajkaanyaság szabályozása, ha nincs a nevezetes Baby M. esete 1986-ban. Ebben a referenciaként szolgáló, sokat emlegetett, sőt, megfilmesített New Jersey-i családi drámában Mary Beth Whitehead nemcsak a magzatot kihordó béranya volt, hanem a genetikai anya is (ugyanis az ő petesejtjét használták).

Cseresnyési László

Egotrip

Nyelv és neurózis

Nyelvem bús lelke

Huhogjon bár a sok liberális, én örülök, hogy van már a kormánynak Nyelvstratégiai Intézete, így nem kell aggódni nyelvem értékvesztése miatt (bármit is jelentsen ez), meg amiatt sem, hogy (mint olvasom) gondolkodásom beszűkült, fogalmaim pedig homályossá, pontatlanná váltak.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nektek castingolnak

Kik kérték fel főpolgármester-jelöltnek? - kérdi a Népszabadság Magyar György "sztárügyvédet", kampányát folytató reménybeli főpolgármester-jelöltet. Erre azt mondja az ürge, hogy "nem szeretném nevesíteni őket. Nem azért, mert szégyellném őket, hanem mert olyan sokan vannak - és napról napra nő a számuk -, hogy senkit nem szeretnék kihagyni a sorból. Hadd fogalmazzak úgy, hogy civil szervezetek, lokálpatrióták a kutyásoktól a kerékpárosokig és környezetvédők, akik szeretik Budapestet."

A szerk.

A szerk.

A vallomás

A kérdésünk az volna: a múlt hétvégi tusnádfürdői prédikáció érdemi tartalmán ki csodálkozik? Hozza ki az ellenőrzőjét! Hogy Orbán Pipi nemhogy lebontja az ún. "liberális demokráciát", de - mint azt most ő maga volt szíves közölni - más emberek jogait bármikor szemétre hányható kacatnak tartja, legyenek azok az illető megszületése tényétől, emberi lényegétől fogva elidegeníthetetlen tulajdonai, vagy valamely vele kötött szerződésben garantáltak...?

Gazdaság

Átszabják az agrártámogatási rendszert

Gazdaság

Fegyelmező szándék

Egy hónapja még csak legyintettek az agrárbefektetők, amikor Orbán Viktor a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) gödöllői közgyűlésén azt mondta: a kormány átalakítja az agrártámogatásokat, és a nagy vállalkozásoktól elvett összegeket a kisebb gazdálkodókhoz juttatja. Ma már a fejüket fogják.

Külpol

Megzúzzák-e Magyarországot a Putyin elleni szankciók?

Külpol

Várható fronthatások

A maláj gép lelövése után gazdasági hadviselés készül Oroszország és a nyugati országok között. Ebben a háborúban csak az a kérdés, hogy ki mennyit veszít.

Líbia

Külpol

Harcosok klubja

Ha végigfutunk a Közel-Kelet térképén, kénytelenek vagyunk belátni, hogy a 2011-es forradalmi hullám, az "arab tavasz" lényegében sehol sem hozott jobb életet, több szabadságot, demokratikusabb viszonyokat - sőt. Most már jól látható, hogy ami annak idején diktátorbuktató hősies tömegek, nyugatias, a nemzetközi híráramba ügyesen és látványosan bekapcsolódó diákok végsőkig elszánt küzdelmének tűnt, az a legjobb esetben is a gyűlölt vezető távozásáig volt eredményes, utána pedig csak a káosz következett, atavisztikus ellentétek előbukkanása, polgárháború, vagy a régi helyzet visszazökkenése.

A Hamász háborúja Izrael és a sajátjai ellen

Külpol

Halál az alagút végén

Izrael háborúban áll, s ezt a háborút nemcsak a csatatéren, de a nemzetközi közvélemény előtt is vívja. Alagutak, rakéták és a gyerekáldozatok fotói közt. A zsidó állam helyzetét így az is nehezíti, hogy az iszlamista Hamász és a többi gázai radikális szervezet a saját civil lakosságát is bármikor kész feláldozni e harcokban.

Belpol

Belpol

"A döntés joga természetesen a miniszterelnöké" - Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az egyetemek átalakításáról

Zökkenőmentes lesz a kancellárok és a rektorok együttműködése az új felsőoktatási államtitkár szerint, aki a törvénymódosítás előkészítésében nem vett részt, de azonosulni tud a Fidesz értékrendjével. A vállalati szférából érkező Palkovics Lászlót arról is kérdeztük, hogyan lehetne külső forrásokat bevonni a felsőoktatásba.

Belpol

Az új osztály - Nyelvoktatásra szánt uniós százmilliók eltérítése

Az uniós finanszírozású, 9 milliárdos nyelvoktatási programból akár egymilliárd forint is elmehetett az állami és a versenyszférában dolgozók zárt csoportos oktatására, amiből a tényleges célcsoport tagjai - hátrányos helyzetűek, 45 év felettiek - nem részesültek. Az oktatást "közeli" nyelviskolák végezték, és jól járt az állam is, hiszen nem piaci áron vásárolt magának idegennyelv-oktatást.

Zene

Zene

"Szektavezér a közeli jövőből" - St. Vincent

A XXI. század egyik legjobb dalszerző-énekesnője, aki nem mellesleg virtuóz és innovatív gitáros is, október 18-án a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében az A38 hajón lép fel. Az oklahomai születésű lány a texasi Dallasban nőtt fel (ahol jól belenevelték a konzervatív sir és ma'am megszólítást - lásd az interjú végét!), és az elmúlt fél évtized alatt indie-üdvöskéből art rock istennővé lépett elő, miközben élvonalbeli zenészek sora versengett kegyeiért Becktől David Byrne-ig. A 31 éves művésznővel idei turnéjának amszterdami állomásán beszélgettünk, nem sokkal azelőtt, hogy a Nirvana tagjai felkérték, hogy a zenekar Rock And Roll Hall Of Fame-es beiktatásakor Kurt Cobain helyén gitározzon és énekeljen.

Lemez

Zene

Halálblues

Négy új blueslemez

Nagybeteg és nagyöreg bluesmanek boogie-ja, valamint a jövő zenéje régi klasszikusokba ágyazva.

Lemez

Zene

A zenebohóc mosolya

Avey Tare's Slasher Flicks: Enter The Slasher House

David Portner az Animal Collective beltagja, mindenese, ezer hangszeren játszó zenésze és emblematikus (elsőre kétségtelenül kissé idegborzoló) énekhangja, akit csak Avey Tare néven ismer a világ.

Film

Film

Frank

Alighogy elkönyveltük a zeneipar jelentős lúzerei között Llewyn Davist, a Coenek összeférhetetlen dalnokát, máris itt a következő adag öntörvényű zseni, egy kiejthetetlen nevű zenekar összeférhetetlen természetű zenészeinek képében.

Film

Szennybemenetel - John Waters filmrendező

Elkövetett már egy-két őrültséget életében, de a legutóbbi mindenen túltesz: 66 éves fejjel kiállt az út szélére, és elstoppolt Baltimore-ból San Franciscóba. Valóságos és elképzelt kalandjait a Carsick című könyvében örökítette meg. Ez ügyben hívtuk fel Cape Cod-i nyaralójában.

Könyv

Könyv

Könyv

Összeszedve

Gelencsér Gábor: Az eredendő máshol - Magyar filmes szólamok

A szerző - egyébiránt az ELTE filmtudomány tanszékének docense - látszólag nem tett mást, mint kötetbe rendezte az utóbbi tíz-tizenöt évben megjelent tanulmányait, előadásait és kritikáit.

A kézirattól a könyvespolcig

Könyv

Munkák a szalag mellett

A könyvkiadás működése korántsem olyan egyszerű, hogy az ember beballag a kiadóba az évek óta dédelgetett kis kéziratával, és akkor majd könyv lesz belőle. Főleg, hogy a jól végzett munka jele a láthatatlanság.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Mi a hiba a képen?

Balatoni nyár

Lehet-e művi és mesterkélt egy műsor, amely fésületlen és botladozó? Hathat-e esetlegesnek egy olyan adás, amelyben nincsen helye a természetes reakcióknak?

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Végtelen történetek

Péli Barna: Fraktális tévedés

Talán száz méterre a Szabadság téri förmedvénytől található a Higgs Mező galéria és kávézó. A nyitott és visszafogottan modern (bár semmiképpen sem steril) térben látható kiállítás ékesen bizonyítja, hogy a Párkányi Raab-féle giccsparádé és Melocco "leples bitangjai" ellenére is van magyar szobrászat.

Színház

Interjú

Színház

"Nem szóltunk"

Galkó Balázs színész, előadóművész

Kapolcs épp zakatol, de immár nem Galkó a művészeti vezetője. A válásról beszélgettünk, de sort kerítettünk közéleti és közérzeti kérdésekre, ja, és nem fogják elhinni, szóba került József Attila is.

Színház

Színház

Másképp

Két előadás a Thealteren

Általában a táncelőadásokban a táncoson van a fókusz, a zenész neve pedig zárójelben szokott szerepelni, már ha. Nem így a Nyúzzatok meg! zenészei: gitárral Czitrom Ádám és a dobnál Porteleki Áron. 'k kikívánkoznak a zárójelek közül, egyenértékű alkotók a három kiváló táncossal. A dögös Dányi Viktóriával, a kivételes Molnár Csabával (akinek a nevét nemsokára koreográfusként is meg fogjuk jegyezni), és a bohókás Vadas Zsófia Tamarával.

Színház

"Mindenki meztelen" - Visky András író

Költő és drámaíró, több amerikai egyetem vendégtanára, dramaturg és művészeti vezető a kolozsvári színházban, ahol júniusban tartották darabja bemutatóját. Már csak ezekről is bőven lett volna mit kérdezni, de beszélgetésünk végül nem egészen úgy alakult, ahogy terveztük.

Gasztro
Lokál

Építészet

Lokál

Egyszerű és praktikus

A megújult Madách tér

Nyár közepére, amikor a pesti zsidónegyed, vagyis ma már inkább bulinegyed teljes gőzzel szívja a turistaforgalmat, megújult a Madách tér. Az eredmény nem túl látványos, és sokan pufognak, mert a zöldhiányos Erzsébetváros itt sem kapott buja ligetet, és persze ezt is, mint mostanában országszerte az összes közteret, jórészt leburkolták kővel. De nézzük reálisan a dolgot: a koszlott autóparkolóból mégiscsak gyalogosoknak való nyugodt, városias tér lett. Fákkal, vízzel, hellyel, ahol lehet sétálni, deszkázni, üldögélni.

Tudomány

Mi lesz a Seuso-kincsekkel?

Tudomány

Mindenki azt akarja

Az országgyűlési választások előtt hazatért "családi ezüst" az önkormányzati választások előtt Székesfehérváron, majd jövő év elejétől a Nemzeti Múzeumban lesz látható. Ha a kormány dönt a bizottság költségvetéséről, a műtárgyak vizsgálata is megkezdődik.

A calicivírus

Tudomány

Mit rejt a tó?

Strandon, kórházban, nyári táborban is elkaphatjuk. Gyors lefolyású, de igencsak kellemetlen, a közelmúltban kisebb pánikot is kiváltott az általa okozott járvány.

Lélek
Ételhordó
Tévétorrent