Vácz remete pince - Vác

  • kertész lesek
  • 2014.08.08 14:35

Ételhordó

Elegáns közegben pofonegyszerű konyha, ahol a lazac is jól érzi magát.

Egyesek szerint a Vác elnevezés a német waitzen szóból ered. Ez nagyjából azt jelenti, hogy vár a vízparton, ami elég szokványos eljárásnak tűnik a korabeli névadási protokollban, ezért a váciak többsége inkább a B változatot fogadja el, mely szerint a város bizonyos Vácz remetéről kapta nevét. Állítólag az 1000-es évek derekán működő szentéletű az egyik környéki barlangban élte látomásokban gazdag hétköznapjait, és olykor jóslatokkal kényeztette Szent László királyunkat, aki egy püspökség alapításával hálálta meg a bizalmas információkat. Ezek után nem csoda, hogy Vácon a remete figurája (többnyire egy szarvas társaságában) igen felkapott szimbólum, és természetesen a vendéglátóipar is felfedezte magának. A század eleje óta működik a város egyik legjobb helyén, az uszoda mellett, a Dunára néző Vácz remete pince, ami nyáron fedett terasszal is várja a vendégeket.

false

Zuhog az eső, mégis elkápráztat a kilátás. De nemcsak az. Legfeljebb menő szállodák teraszán láthatunk olyan terítéket - kiváló minőségű, súlyos eszcájg, vászonszalvéta stb. -, mint itt. Ehhez képest a szintúgy igényes étlap áraiban a régmúltat idézi, mindjárt rendelünk is egy füstölt tengeri tálat (2590 Ft), ami lazaccal, vörös ton-, kard- és vajhallal, kagylóval és kaviárral kecsegtet. Tudjuk persze, az maga lenne a csoda, ha ennyiért a Duna-parton ötcsillagos árut kapnánk, mert valószínűleg tízszer ennyiért sem kapnánk, de nem panaszkodunk: végeredményben korrekt bolti áru érkezik friss zöldekkel, nemes csírával, kiváló vajjal, a magyar előételszokásoknak megfelelően már-már ipari mennyiségben.

A sárgaborsóleves (590 Ft) viszont egy cseppet sem idézi a fagyasztópult importtermékeit. Tipikus házi koszt, a legjobb alapanyagból. Ugyanezt mondhatjuk a rablóhúsról (2250 Ft) is. Mintha valamelyik közeli (és nagyon finnyás) nyaraló grillpartijáról hozták volna két hurkapálcán a remek húsokat (és vöröshagymát), s a mellékelt krumplipüré és paradicsomsaláta is jó.

Úgy tűnik, hogy a Vácz remete elegáns közegben visz pofonegyszerű konyhát, de a lazaccal töltött fogasrolád (3400 Ft) arról győz meg, hogy a kreativitás és az aprólékosság sem áll távol a szakácstól. Nemrégiben, a pesti Liget teraszon azon szörnyülködtünk, miért kell egy nagyszerű szűzpecsenyét nyers Karaván sajttal "feldobni"? Hacsak nem a változatosság kedvéért. Szerencsére most nem így áll a dolog. Az eleve nagyszerű fogasnak jót tesz a kapros töltelék meg a füstölt lazac, az eljárást körülbelül akkora sikernek tekinthetjük, mint egy jól eltalált fűszerezést. Jó az is, hogy királyrák van még hozzá.

Tényleg csak ajánlani tudjuk a Vácz remete pince teraszát, de azért lenne egy kérdésünk: a legvégén mi a fenének kellett felmelegíteni azt a három - meggyes, mákos, meggyes-mákos -, klasszul megsütött rétest (750 Ft)?

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.