Ausztriai fotóval illusztrálja a magyar mezőgazdaság sikerességét az agrárminiszter

Fekete Lyuk

Egy kis csúsztatás a Facebook-bejegyzésében.

Nem állta ki a hitelesség próbáját Nagy István agárminiszter, aki az utóbbi időben ideje és energiái jó részét az Orbán-kormány által kipécézett Bige László ekézésére fordította. Nem mondanánk, hogy a legkényesebb ízlést kielégítően, s aligha a tények tisztelete mellett. Ám hétfőn más történt. Ezúttal nem Bigével, hanem a valósággal szállt szembe. Sikertelenül.

Az agrártárca irányítójának politikusi Facebook-oldalára hétfő kora reggel egy újabb győzelmi jelentés került fel. Mindez egyetlen bővített mondatból áll, amelyet nincs módunkban ellenőrizni, hiszen adatok, számsorok, statisztika vagy forrás megjelölése nem jár ehhez. A mondat szerénytelenség nélkül így hangzik: „Az elmúlt tíz évben a hazai mezőgazdaság a második legnagyobb növekedést produkálta az Európai Unióban.” 

Nem tudjuk meg, melyik ország lett az első, ki került még a dobogóra, kik vannak a középmezőnyben és mely államok a sereghajtók. Ahogy nem kapunk támpontot arról sem, hogy milyen bázisról indítva, milyen növekedést produkálva érte el ezt a honi mezőgazdaság. Azaz nincsenek tények, hiányzik a összehasonlítás, nem tudunk semmit a fejlődési görbéről. De ilyen „csekélységet” már szóvá sem tennénk.

Azt azonban már igen, hogy a magyar agrárium fejlődésének – természetesen – minden politikai felhang nélkül miniszteri magasztalása, azaz a szöveg és a fotó élés ellentétbe kerül egymással. Ugyanis a gyönyörű szőlőültetvényt mutató felvétel, rajta a felénk közeledő piros traktorral és háttérben a hegyekkel, nem Magyarországon készült. Shutterstock képmegosztó jogdíjmentes készletéből varázsolták el – a fotószám: 520982143 –, amely azt a képaláírást viseli: „Kilátás a Neusiedler See mellett található szőlőültetvényre Ausztriában”.

 
Forrás: Nagy István Facebook
 

A Fertő-tó mellett vagyunk, csak épp annak osztrák oldalán, melyről tudvalévő, hogy Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, és nagyobb része, mintegy kétharmada az „sógorokhoz” tartozik, s nem Magyarországhoz.

Azaz: magyar propagandaszöveg, osztrák ecsettel, ausztriai fotóval. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?