EMMI: a pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Fekete Lyuk

Január 12-én folytatódhatnak a tárgyalások - írja a minisztérium.

A baloldal minden választási kampányban dróton rángatja a pedagógus szakszervezeteket és politikai akciókra veszi rá őket. Teszi ezt úgy, hogy a baloldal kormányzása idején több ezer pedagógust tett az utcára, elvett tőlük egy havi bért és megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta őket - fogalmazott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A tárca azzal kapcsolatban adott ki közleményt, hogy figyelmeztető sztrájkot jelentett be január 31-re a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A PSZ és a PDSZ a kormánnyal folytatott legutóbbi tárgyalásai eredménytelennek bizonyultak, a munkát csak a tanítási nap egy részében szüntetnék be, legfontosabb céljuk pedig a pedagógusbérek rendezése. 

Az EMMI kommünikéje a Gyurcsány-párt szakszervezetekre gyakorolt hatásáról is ejt néhány szót, illetve hangsúlyozzák azt is, hogy 2023 februárjában ismét béremelésre számíthatnak a pedagógusok. A szakszervezetek ugyancsak következetlenek az oltással kapcsolatban is, pár hónappal ezelőtt még követelték, hogy az iskolai oktatás feltétele legyen minden pedagógus beoltása, most pedig elutasítják az oltást- tették hozzá. 

Kitértek arra, hogy nem fogadják el a szakszervezeteknek azt a javaslatát sem, hogy az esetleges sztrájk esetén tankerületenként egy helyszínen legyen gyermekfelügyelet, hiszen járványügyi szempontból kifejezetten aggályos sok, különböző iskolába járó gyermek egy helyen történő összezsúfolása. Emellett, tartalmazza a közlemény,

a tanuláshoz való jog olyan alapjog, amelynek komoly sérelmével járna a tanítás teljes felfüggesztése.

A minisztérium továbbra is nyitott a tárgyalásokra, amelyek január 12-én folytatódhatnak - hangsúlyozzák.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

 

 

Figyelmébe ajánljuk