"Az, hogy az érintettek hogy látják, az teljesen közömbös" - így reagált a KDNP-s politikus Szél Bernadett módosító javaslatára

  • narancs.hu
  • 2020. április 14.

Fekete Lyuk

És a transzneműek se szóljanak bele abba, ami őket érinti.

"Az, hogy az érintettek hogy látják, az teljesen közömbös" – a KDNP kötelékébe tartozó bizottsági elnök közölte velem nyolc év képviselőség után, mit is gondol ő a képviseleti demokráciáról, miközben épp megpróbálta belém fojtani a szót - írta Szél Bernadett Facebook-oldalán.

A politikus az Igazságügyi bizottság mai ülésén próbált a módosító javaslata mellett érvelni, amikor belé fojtották a szót. A független képviselő javaslata arra a törvénymódosításra vonatkozna, ami tulajdonképpen megtiltaná a transzneműeknek, hogy új nemükön anyakönyveztessék magukat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, március 31-én éjjel Semjén Zsolt benyújtott egy salátatörvény-javaslatot, ebben szerepel a nemváltoztatásra vonatkozó passzus is. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény úgy változna meg, hogy az anyakönyvi nyilvántartásban az eddigi "nem" helyett az ember "születési neme" szerepelne. A születési nem fogalmát meg is határozza a törvényjavaslat: az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem. Az is szerepel benne továbbá, hogy a születési nemre vonatkozó adatot nem lehet megváltoztatni.

A kormány megtiltaná a transzneműeknek, hogy új nemükön anyakönyveztessék magukat

Ez is Semjén Zsolt salátatörvény-javaslatából olvasható ki. "22 hónappal a nem- és névváltoztatási kérelmek elbírálásának felfüggesztése után a Kormány most törvényben tiltaná meg a transzneműek számára, hogy nemüket hivatalosan is elismertessék" - írja Facebook-oldalán a Háttér Társaság. A nemváltoztatásra vonatkozó passzus Semjén Zsolt kedd éjjel benyújtott salátatörvény-javaslatában szerepel.

Ezt törölné Szél Bernadett módosító javaslata, ami mellett úgy szeretett volna érvelni, hogy felolvassa az érintettek gondolatait: "azoknak a gondolatait akartam bemutatni, akiknek a sorsáról épp dönteni készült a tisztelt bizottság. (...) Igazából nem tudom, kit utálnak jobban a KDNP-s honatyák, engem vagy a transznemű embereket, de így együtt láthatóan kihoztuk belőlük a bennük lakó sötét démonokat."

Szél érveire a bizottság nem volt kíváncsi, ahogy ebből a videóból is látszik.

Neked ajánljuk