Puzsér: „Gyurcsány valóban le akarja váltani Orbánt, vagy beéri az ellenzék ledarálásával?”

  • narancs.hu
  • 2019. június 1.

Fekete Lyuk

A főpolgármester-jelölt levonta az EP-választások után a következtetéseket.

„Álljon itt néhány friss megfigyelésem az EP-választás eredménye kapcsán:

  • Ha üzleti érdekük úgy kívánja, a közvéleménykutatók akkor sem tudják megmondani, mi a közvélemény. A madárjósok munkája olcsóbb és hatékonyabb.
  • Magyarországon nagyon nagy az igény az állami szerepvállalásra, csekély a bizalom a piacban, az Európai Unió viszont népszerű. Így kerül tizenhárom euroszkeptikus és hat neoliberális magyar képviselő Brüsszelbe. Abban viszont következetesek vagyunk, hogy a környezetünk egyáltalán nem érdekel minket, úgyhogy nem is lesz zöld képviselőnk.
  • Klára asszony előlépésével a Gyurcsány-klán hivatalosan is dinasztia lett. Felkészül Ráhel és Gáspár.
  • A politikai centrum megképzése már azelőtt kudarcot vallott, hogy megtörtént volna. Az európai választás a radikálisok kudarcáról, a magyarországi a radikalizmus iránti igényről szólt.
  • Az LMP zöld lesz, vagy nem lesz. Nevet kellene változtatniuk, és az alapoktól újraszervezniük magukat. Azon túl, hogy zöldek, legyenek baloldali, kapitalizmus- és rendszerkritikus erő!
  • A Jobbik többé nem nemzeti radikális párt: a radikalizmushoz kötődő szavazók végleg elhagyták. A hat százalék olyan eredmény, amelyről el lehet rugaszkodni, de az alapoktól kell újragondolni a Jobbik politikáját.
  • A Momentum politikusai fogalmazhatnának picit árnyaltabban, amikor sikerük okait elemzik. Elhiszem, hogy nagyon sokan nagyon sokat dolgoztak, jelzem ugyanakkor, hogy az ellenzéken belül a Momentumnak nem voltak konfliktusai, továbbá a teljes ellenzéki sajtó az Indextől a 444-en át a Mércéig a tenyerén hordozta őket. A Momentum marketingesei trendi életérzést formáltak ebből a politikai közösségből, s ezzel vagy megtalálták a XXI. századi politika szent grálját, vagy a párt tagjainak sürgősen valódi identitást kell elsajátítaniuk.
  • A baloldali politizálás Magyarországon megsemmisült. A legnagyobb baloldali hírportál, az újbalos Mérce neoliberális pártok toborzójaként működött. Ma már a baloldal súlypontja is Orbán Viktor rendszerén belül van.
  • Végre megértük, hogy egy ötvenhárom százalékos Fidesz-győzelem után a DK-sok nem kiabálnak választási csalást. Úgy tűnik, csak annyi kellett, hogy elégedettek legyenek az eredménnyel.
  • Imponáló, ahogy Gyurcsány Ferenc tizenhat százalékának birtokában diadalmasan nyilatkozza, hogy „pokoli éveken vagyunk túl, de megérte”. Érteni vélem a mámort: végre ő hívja ki az ötvenhárom százalékos Orbán Viktort. Tényleg le akarja váltani? Vagy beéri az ellenzék ledarálásával?
  • Ami Orbánnak Gyurcsány, az Macronnak Orbán. Ahogy Magyarország illiberális elitjének szüksége van egy neoliberális Gyurcsányra, aki már a kertek alatt lopakszik, az Unió neoliberális elitjének épp ugyanekkora szüksége van egy illiberális Orbánra, aki Európa egységét belülről veszélyezteti. Ha Gyurcsány nem volna, Orbánnak ki kéne találnia – ha Orbán nem volna, Macronnak ki kéne találnia – közölte Puzsér Róber főpolgármester-jelölt a Facebookon.

 

Kapcsolódó:

Puzsér is bemutatott az LMP-nek

Lazán lerázza magáról a pártot, annak kínos szereplése miatt. Ahogyan azt a Narancs.hu is megírta, az LMP kudarcosan szerepelt az EP-választáson, éppen ezért a pár elnöksége a lemondást fontolgatja, Ungár Péter szerint a szavazók megbüntették őket, Vágó Gábor pedig láthatólag nem túlzottan izgul azért, hogy vajon kijut-e Brüsszelbe vagy sem.

Figyelmébe ajánljuk