chili&vanília

Ahoj, merunkové knedlíky!

  • chili&vanília
  • 2013. augusztus 4.

Gasztro

Úgy tűnik, a Prágában töltött öt hosszú gyermekkori év sem volt elegendő ahhoz, hogy a cseh gasztronómia meghatározó szerepet játsszon a konyhámban és az írásaimban, bármennyire is igyekszem magamból elővarázsolni a sorsfordító élményeket. A sörözés akkortájt nyilvánvalóan nem volt napirenden (azóta sem), így még a sokak által kultivált sörkorcsolyák (az utopenec, azaz ecetes, hagymás lében eltett krinolin vagy a tlacenka, azaz disznósajt) sem hatottak meg.

A nemzeti étellel, az iskolai menzán legalább heti kétszer megjelenő knédlivel meg aztán egyenesen ki lehetett űzni a nagyvilágból. Egészen más tészta egy bizonyos fajtájuk, mégpedig az édes, gyümölccsel töltött változatuk. Édességekben ugyanis nagyon jók a csehek. Gombócok, nudlik (skubánky), fánkok (lívanec), bukták (buchticky se sodou), soroljam még? Néha azért újra és újra visszatérnek az elfeledett ízek, én meg kezdem őket újraértékelni. Talán még a knédlivel is megpróbálkozom egy nap. Tetején, amúgy csehesen, nem morzsa, hanem olvasztott vaj és túró. Hamarosan jön a sárgabarack szezonja, úgyhogy: ahoj, merunkové knedlíky!

Sárgabarackos túrós gombóc barnított vajjal

false

Hozzávalók (16 gombóchoz):

25 dkg krémes túró (vagy szitán átnyomott

hagyományos)

5 dkg olvasztott vaj

1 tojássárgája

6 dkg cukor

fél citrom reszelt héja

csipetnyi só

22,5 dkg liszt, átszitálva

4 közepes szem érett, de nem túl puha

sárgabarack, negyedelve

A tetejére:

10 dkg vaj, illatosra pirítva

12,5 dkg túró, elmorzsolva

Egy nagy keverőtálban fakanállal vagy elektromos kézi keverővel kikeverjük a tészta hozzávalóit: először a krémes túrót, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd kézzel közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Bucit formázunk. Lisztezett gyúródeszkán egymás után két 30°25 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. A téglalapokból nyolc négyzetet vágunk. Mindegyik közepére egy-egy negyed sárgabarackot helyezünk. Négy csücskét szorosan összezárjuk, és gombócot formázunk. (Ebben az állapotában egyébként kiválóan fagyasztható. Előbb egy tálcán egyesével fagyasztjuk a gombócokat, csak aztán tesszük őket zacskóba, különben összeállnának egy nagy tömbbé.)

Egy nagy lábasban, lobogó, sós forró vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük a gombócokat. Akkor készültek el, amikor feljönnek a víz tetejére. Miközben fő a gombóc, elkészítjük a barnított vajat: közepes méretű lábasban felolvasztjuk, és addig pirítjuk, kb. 7-8 percig, amíg mély aranyszínű, dióillatú lesz, az edény aljára ereszkedett pici darabkák pedig barna színűre karamellizálódnak. Azonnal átöntjük egy kis tálkába. (Ne álljon sokáig, mert elkezd visszadermedni!) Tálaláskor a gombócokat meglocsoljuk a barnított vajjal, és rámorzsoljuk a túrót. Opcionálisan hinthetünk rá kevés porcukrot, szerintem nem szükséges.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk