A nemzeti étellel, az iskolai menzán legalább heti kétszer megjelenő knédlivel meg aztán egyenesen ki lehetett űzni a nagyvilágból. Egészen más tészta egy bizonyos fajtájuk, mégpedig az édes, gyümölccsel töltött változatuk. Édességekben ugyanis nagyon jók a csehek. Gombócok, nudlik (skubánky), fánkok (lívanec), bukták (buchticky se sodou), soroljam még? Néha azért újra és újra visszatérnek az elfeledett ízek, én meg kezdem őket újraértékelni. Talán még a knédlivel is megpróbálkozom egy nap. Tetején, amúgy csehesen, nem morzsa, hanem olvasztott vaj és túró. Hamarosan jön a sárgabarack szezonja, úgyhogy: ahoj, merunkové knedlíky!
Sárgabarackos túrós gombóc barnított vajjal
|
Hozzávalók (16 gombóchoz):
25 dkg krémes túró (vagy szitán átnyomott
hagyományos)
5 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
6 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
csipetnyi só
22,5 dkg liszt, átszitálva
4 közepes szem érett, de nem túl puha
sárgabarack, negyedelve
A tetejére:
10 dkg vaj, illatosra pirítva
12,5 dkg túró, elmorzsolva
Egy nagy keverőtálban fakanállal vagy elektromos kézi keverővel kikeverjük a tészta hozzávalóit: először a krémes túrót, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd kézzel közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Bucit formázunk. Lisztezett gyúródeszkán egymás után két 30°25 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. A téglalapokból nyolc négyzetet vágunk. Mindegyik közepére egy-egy negyed sárgabarackot helyezünk. Négy csücskét szorosan összezárjuk, és gombócot formázunk. (Ebben az állapotában egyébként kiválóan fagyasztható. Előbb egy tálcán egyesével fagyasztjuk a gombócokat, csak aztán tesszük őket zacskóba, különben összeállnának egy nagy tömbbé.)
Egy nagy lábasban, lobogó, sós forró vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük a gombócokat. Akkor készültek el, amikor feljönnek a víz tetejére. Miközben fő a gombóc, elkészítjük a barnított vajat: közepes méretű lábasban felolvasztjuk, és addig pirítjuk, kb. 7-8 percig, amíg mély aranyszínű, dióillatú lesz, az edény aljára ereszkedett pici darabkák pedig barna színűre karamellizálódnak. Azonnal átöntjük egy kis tálkába. (Ne álljon sokáig, mert elkezd visszadermedni!) Tálaláskor a gombócokat meglocsoljuk a barnított vajjal, és rámorzsoljuk a túrót. Opcionálisan hinthetünk rá kevés porcukrot, szerintem nem szükséges.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com