chili&vanília

Bubeleh

Gasztro

Nem mondhatnám, hogy éppen a "pászkaszezon" közepén lennénk, az alább ajánlott maceszpalacsinta azonban szezonon kívül is nagyszerű, ráadásul roppant jól passzolnak hozzá az évszak aktuális gyümölcsei, a meggy, a málna és társaik.

A pászka kovásztalan kenyér, amit a zsidó hagyományok szerint pészahkor, ünnepi kenyérként fogyasztanak. Elkészítésének aranyszabálya, hogy a szárazon tartott liszt és a víz nem érintkezhet egymással tizennyolc percnél tovább, ha az összekeveréstől a sütésig hosszabb idő telne el, akkor már megindulna az erjedési, kovászosodási folyamat. Pászkát nemigen készít senki házilag, a kamrában viszont érdemes mindig tartani, ugyanis kitűnő fogásokat és csemegéket lehet belőle kreálni. A maceszgombócon túl is van ám élet! Itthon is felbukkant már itt-ott például a maceszos lasagna vagy az amerikai gasztromédiában igen divatos, csokoládéval bevont, karamellizált pászka. Az egyik legizgalmasabb forrás és ihletadó azonban a mediterrán és a zsidó konyha nagyasszonyának, Claudia Rodennek a lenyűgöző kötete, a The Book of Jewish Food. A pászkafánk, a maceszliszttel készülő fánk (friteches-sfereet-beignets de paques) például észak-afrikai származású - főleg Tunéziában és Algériában terjedt el -, és mézes sziruppal van átitatva. Hasonló rokona az alábbi palacsinta is, amely az elzászi zsidó konyha öröksége. De találunk a kötetben például sós maceszpitét is, fűszeres bárányhússal, pirított fenyőmaggal töltve, vagy ugyanezt spenóttal, túróval - az utóbbi az Oszmán Birodalom spanyol-zsidó gasztronómiájának izgalmas hagyatéka.

Bubeleh - elzászi mazsolás maceszpalacsinta

Hozzávalók (8 darab)

2 tojás

8 dkg maceszdara (vagy finomra

darált pászkalap)

1,4 dl víz

csipetnyi só

2 evőkanál nádcukor

csipetnyi fahéj

2 evőkanál durvára vágott dió

4 evőkanál mazsola

A sütéshez olaj

A tálaláshoz mézes tejföl,

gyümölcsök

Felverjük a tojást, és hozzáadjuk a maceszdarát (ha nem kapunk, sima pászkalapot robotgépben daráljunk teljesen finomra). Hozzáöntünk annyi vizet, hogy palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kapjunk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, fahéjat, mandulát és a beáztatott mazsolát. Összekeverjük. Tíz percig állni hagyjuk, hogy a pászkaliszt kissé megszívja magát. Serpenyőben olajat forrósítunk, majd olajba mártott kanállal beleszaggatjuk a palacsintákat. (Ebből a mennyiségből vagy 8 darab 10 centiméter átmérőjű palacsinta vagy 4 nagy lesz.) Mindkét oldalán aranyszínűre sütjük. Hideg mézes tejföllel és szezonális gyümölcsökkel, esetleg vaníliafagylalttal, vaníliasodóval, lekvárral vagy tejszínhabbal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.